Ekran Kartı (GPU) Modelleri ve Özellikleri Nasıl Öğrenilir?

Bilgisayarınızda Ekran Kartı (GPU) Modelleri ve Özellikler Nasıl Öğrenilir?

Tüm bilgisayarlarda, masaüstünüzü görüntülemek ve videoların kodunu çözmekten zorlu PC oyunlarını oynamaya kadar her şeyin üstesinden gelen grafik donanımı bulunur. Modern bilgisayarların çoğunda Intel, NVIDIA veya AMD tarafından yapılmış grafik işlem birimleri (GPU’lar) bulunur.

Bilgisayarınızın CPU‘su ve RAM‘i de önemli olsa da, konu PC oyunları olduğunda GPU genellikle en kritik parçadır. Yeterince güçlü bir GPU‘nuz yoksa, daha yeni PC oyunlarını oynayamazsınız veya daha düşük grafik ayarlarıyla oynamanız gerekebilir.

Bazı bilgisayarlarda düşük güç tüketen “yerleşik” veya “entegre” grafikler bulunurken, diğerlerinde güçlü “Tümleşik” veya “Harici” grafik kartları  bulunur. Windows PC‘nizde hangi grafik donanımının olduğunu şu şekilde görebilirsiniz.

Windows 10‘da GPU bilgilerinizi ve kullanım ayrıntılarınızı doğrudan Görev Yöneticisinden kontrol edebilirsiniz. Ekranınızın altından görev çubuğuna sağ tıklayın ve “Görev Yöneticisi”ni seçin veya görev yöneticisini açmak için Ctrl+Shift+Esc tuşlarına basın .

Windows 11‘de ayrıca Ctrl+Shift+Esc tuşlarına basabilir veya Başlat düğmesine sağ tıklayıp “Görev Yöneticisi”ni seçebilirsiniz.

Oradan, pencerenin üst kısmındaki “Performans” sekmesini seçin; sekmeleri görmüyorsanız “Daha Fazla Ayrıntı“yı tıklayın. Kenar çubuğunda “GPU 0” öğesini seçin. GPU‘nun üreticisi ve model adı, pencerenin sağ üst köşesinde görüntülenir.

Bu pencerede GPU‘nuzdaki ayrılmış bellek miktarı gibi diğer bilgileri de göreceksiniz. Windows 10‘un Görev Yöneticisi burada GPU kullanımınızı gösterir ve ayrıca uygulamaya göre GPU kullanımını görüntüleyebilirsiniz .

Sisteminizde birden fazla GPU varsa, burada “GPU 1” vb. öğelerini de görürsünüz. Her biri farklı bir fiziksel GPU‘yu temsil eder.

Windows 7 gibi eski Windows sürümlerinde bu bilgiyi DirectX Tanı Aracı’nda bulabilirsiniz . Açmak için Windows+R tuşlarına basın, beliren Çalıştır iletişim kutusuna “dxdiag” yazın ve Enter tuşuna basın.

Oluşturucu” sekmesine tıklayın ve “Cihaz” bölümüne bakın. GPU‘nuza yerleşik video belleği (VRAM) miktarı gibi diğer istatistikler de burada listelenir.

Sisteminizde birden fazla GPU varsa (örneğin, pil gücüyle kullanım için düşük güçlü Intel GPU‘ya ve fişe takılıyken ve oyun oynarken kullanım için yüksek güçlü NVIDIA GPU‘ya sahip bir dizüstü bilgisayarda olduğu gibi), hangi GPU‘nun bir oyunu kontrol ettiğini görebilirsiniz.

Umarım bu yazım size “Bilgisayarınızda Ekran Kartı (GPU) Modelleri ve Özellikler Nasıl Öğrenilir?” için hızlı bir bakış sağlamıştır. Herhangi bir sorunuz varsa, yorum bırakmaktan çekinmeyin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir