FAT32 , exFAT ve NTFS Hızlı Erişim
FAT32 , exFAT ve NTFS nedir? bilgisayar dünyasında en yaygın kullanılan dosya sistemleridir. Her biri veri depolama, okuma ve yazma konusunda farklı avantajlar sunar. Bu dosya sistemleri arasındaki farkları anlamak, hangi formatın ihtiyaçlarınıza daha uygun olduğunu belirlemede size yardımcı olabilir. Peki FAT32, exFAT ve NTFS ve hangi durumlarda hangisini tercih etmelisiniz? Bu yazıda, bu üç dosya sisteminin artılarını ve eksilerini inceleyerek en iyi seçimi yapmanıza rehberlik edeceğim.
Dosya Sistemi Nedir?
Bir dosya sistemi, bir sürücüyü düzenlemenin bir yolunu sağlar. Verilerin sürücüde nasıl depolandığını ve dosyalara hangi tür bilgilerin eklenebileceğini belirtir — dosya adları, izinler ve diğer öznitelikler. Windows üç farklı dosya sistemini destekler. NTFS en modern dosya sistemidir. Windows, sistem sürücüsü için ve varsayılan olarak çoğu çıkarılamayan sürücü için NTFS kullanır.
FAT32, NTFS kadar verimli olmayan ve büyük bir özellik setini desteklemeyen, ancak diğer işletim sistemleriyle daha fazla uyumluluk sunan eski bir dosya sistemidir. exFAT, FAT32‘nin modern bir alternatifidir ve NTFS‘den daha fazla cihaz ve işletim sistemi tarafından desteklenir, ancak FAT32 kadar yaygın değildir.
NTFS Nedir?
NTFS, Windows’un varsayılan olarak kullanmayı sevdiği modern dosya sistemidir. Windows’u yüklediğinizde, sürücünüzü NTFS dosya sistemiyle biçimlendirir. NTFS‘nin dosya ve bölüm boyutu sınırları teorik olarak o kadar büyüktür ki bunlarla karşılaşmazsınız. NTFS ilk olarak Windows XP ile Windows’un tüketici sürümlerinde ortaya çıktı, ancak ilk olarak Windows NT ile piyasaya sürüldü. Adı “New Technology File System” “Yeni Teknoloji Dosya Sistemi“nin kısaltmasıdır.
NTFS, FAT32 ve exFAT‘ta bulunmayan modern özelliklerle doludur. NTFS, güvenlik için dosya izinlerini, bilgisayarınız çökerse hataları hızla kurtarmanıza yardımcı olabilecek bir değişiklik günlüğünü, yedeklemeler için gölge kopyaları, şifrelemeyi, disk kotası sınırlarını, sabit bağlantıları ve çeşitli diğer özellikleri destekler. Bunların çoğu bir işletim sistemi sürücüsü için çok önemlidir özellikle dosya izinleri.
Windows sistem bölümünüz NTFS olmalıdır. Windows’un yanında ikincil bir sürücünüz varsa ve ona programlar yüklemeyi planlıyorsanız, muhtemelen onu da NTFS yapmalısınız. Ve uyumluluğun gerçekten sorun olmadığı sürücüleriniz varsa çünkü bunları yalnızca Windows sistemlerinde kullanacağınızı biliyorsunuz NTFS‘yi seçin.
Avantajlarına rağmen, NTFS‘nin eksik olduğu nokta uyumluluktur. Windows’un tüm son sürümleriyle çalışır — Windows XP‘ye kadar — ancak diğer işletim sistemleriyle sınırlı uyumluluğu vardır. Varsayılan olarak, Mac’ler yalnızca NTFS sürücülerini okuyabilir, onlara yazamaz . Bazı Linux dağıtımları NTFS yazma desteğini etkinleştirebilir, ancak bazıları salt okunur olabilir. Sony’nin PlayStation konsollarının hiçbiri NTFS‘yi desteklemez. Microsoft’un kendi Xbox 360‘ı bile NTFS sürücülerini okuyamaz, ancak yeni Xbox Series X, S ve One okuyabilir. Diğer cihazların NTFS‘yi destekleme olasılığı daha da düşüktür.
Uyumluluk : Windows’un tüm sürümleriyle çalışır, ancak varsayılan olarak Mac ile salt okunurdur ve bazı Linux dağıtımlarıyla varsayılan olarak salt okunur olabilir. Diğer aygıtlar Microsoft’un Xbox One’ı hariç muhtemelen NTFS’yi desteklemeyecektir.
Sınırlamalar : 128 petabayt (teorik olarak 2^64 bayt) maksimum dosya boyutu, 128 petabayt maksimum bölüm boyutu.
İdeal Kullanım : Bunu Windows sistem sürücünüz ve yalnızca Windows ile kullanılacak diğer dahili sürücüler için kullanabilirsiniz.
- PowerPoint Onay İşareti ve Onay Kutusu Nasıl Eklenir
- Windows için Bilmeniz Gereken 10 Temel Komut
- Yasaklı Instagram ve Twitter’a Giriş: 8 Adımlık Rehber
FAT32 Nedir?
FAT32, Windows’da bulunan üç dosya sisteminin en eskisidir. MS-DOS ve Windows 3’te kullanılan eski FAT16 dosya sisteminin yerini almak üzere Windows 95‘te tanıtılmıştır. Adı “File Allocation Table 32” “Dosya Yerleşim Tablosu 32”nin kısaltmasıdır.
FAT32 dosya sisteminin yaşının avantajları ve dezavantajları vardır. En büyük avantajı, çok eski olması nedeniyle FAT32‘nin fiili standart olmasıdır. Satın aldığınız flash sürücüler genellikle yalnızca modern bilgisayarlarda değil, oyun konsolları ve USB portu olan diğer aygıtlarda da maksimum uyumluluk için FAT32 ile biçimlendirilmiş olarak gelir .
Ancak bu yaşla birlikte sınırlamalar da gelir. FAT32 sürücüdeki bireysel dosyaların boyutu 4 GB’tan büyük olamaz bu maksimumdur. Bir FAT32 bölümü ayrıca 8 TB‘tan küçük olmalıdır, kabul edilmelidir ki bu, süper yüksek kapasiteli sürücüler kullanmıyorsanız daha az bir sınırlamadır.
FAT32, USB flash sürücüler ve diğer harici ortamlar için uygun olsa da (özellikle bunları Windows PC’ler dışında bir şeyde kullanacağınızı biliyorsanız) dahili bir sürücü için FAT32 kullanmak istemezsiniz. Daha modern NTFS dosya sistemine yerleştirilmiş izinlerden ve diğer güvenlik özelliklerinden yoksundur. Ayrıca, Windows’un modern sürümleri artık FAT32 ile biçimlendirilmiş bir sürücüye yüklenemez; NTFS ile biçimlendirilmiş sürücülere yüklenmeleri gerekir
Uyumluluk : Windows, Mac, Linux, oyun konsolları ve USB portu olan hemen hemen her şeyin tüm sürümleriyle çalışır.
Sınırlamalar : Maksimum dosya boyutu 4 GB, maksimum bölüm boyutu 8 TB.
İdeal Kullanım : 4GB veya daha büyük boyutta dosyalarınız olmadığını varsayarak, en geniş cihaz yelpazesiyle maksimum uyumluluğa ihtiyaç duyduğunuz çıkarılabilir sürücülerde kullanın.
exFAT Nedir?
exFAT dosya sistemi 2006 yılında tanıtıldı ve Windows XP ve Windows Vista’ya yapılan güncellemelerle Windows’un eski sürümlerine eklendi. exFAT, flash sürücüler için optimize edilmiştir FAT32 gibi hafif bir dosya sistemi olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak NTFS‘nin ekstra özellikleri ve yükü olmadan ve FAT32‘nin sınırlamaları olmadan. Adı “Extended File Allocation Table” “Genişletilmiş Dosya Tahsis Tablosu”nun kısaltmasıdır.
NTFS gibi exFAT da dosya ve bölüm boyutlarında çok büyük sınırlamalara sahiptir ve bu sayede FAT32‘nin izin verdiği 4 GB’tan çok daha büyük dosyaları depolamanıza olanak tanır.
exFAT, FAT32‘nin uyumluluğuna tam olarak uymasa da NTFS‘den daha geniş uyumludur. macOS, NTFS için salt okunur desteği içerirken, Mac’ler exFAT için tam okuma-yazma desteği sunar. exFAT sürücülerine uygun yazılım yüklenerek Linux’ta erişilebilir. Aygıtlar biraz karışık olabilir. PlayStation5 ve PlayStation 4 exFAT’ı destekler; PlayStation 3 desteklemez. Xbox Series X, S ve One destekler ancak Xbox 360 desteklemez.
Uyumluluk : Windows’un tüm sürümleri ve macOS’un modern sürümleriyle çalışır, ancak
Linux’un eski sürümlerinde ek yazılım gerektirir . Linux Kernel 5.7 veya daha yenisini çalıştıran herhangi bir Linux dağıtımı Ubuntu 22.04 gibi exFAT‘ı doğal olarak destekler. NTFS‘yi destekleyenden daha fazla cihaz exFAT‘ı destekler, ancak bazıları özellikle eski olanlar yalnızca FAT32‘yi destekleyebilir.
Sınırlar : 128 petabayt (teorik olarak 2^64 bayt) maksimum dosya boyutu, 128 petabayt maksimum bölüm boyutu
İdeal Kullanım : FAT32’nin sunduğundan daha büyük dosya boyutu ve bölümleme sınırlarına ihtiyacınız olduğunda ve NTFS’nin sunduğundan daha fazla uyumluluğa ihtiyacınız olduğunda kullanın. Sürücüyü kullanmak istediğiniz her cihazın exFAT’ı desteklediğini varsayarak, cihazınızı FAT32 yerine exFAT ile biçimlendirmelisiniz.
NTFS ve FAT32 Farkları
NTFS daha büyük dosyaları, daha büyük sürücüleri destekler ancak FAT32‘den daha az cihazla uyumludur. NTFS ayrıca gelişmiş güvenlik ve dosya günlüğü özelliklerini de destekler. Bu faktörler NTFS‘yi, en azından Windows kullanıyorsanız, dahili depolama ile kullanım için FAT32‘den daha uygun hale getirir. MacOS veya Linux çalıştıran bilgisayarlar, bir NTFS dosya sistemi kullanarak depolama sürücülerini okuyabilir ancak ek yazılım veya sürücüler olmadan her zaman bunlara yazamazlar .
Diğer her şey eşit olduğunda, NTFS genellikle FAT32‘den de daha hızlıdır. Elbette, gördüğünüz gerçek hızlar genellikle dosya sisteminizden çok donanımınıza bağlıdır. Örneğin, FAT32 ile biçimlendirilmiş bir PCIe NVMe sürücüsü yine de bir USB 2.0 flash sürücüsünü geride bırakacaktır .
Öte yandan, FAT32 desteği bilgisayar terimleri açısından eski olmasına rağmen temelde evrenseldir. Bu, uyumluluk konusunda endişelenmeden birden fazla cihaz arasında dosya taşımak istiyorsanız onu ideal hale getirir. Bir şeyin USB portu varsa, herhangi bir sorun olmadan bir FAT32 USB sürücüsünü kullanma olasılığı oldukça yüksektir . Sadece FAT32‘nin 4 gigabayttan büyük dosyalarla iyi çalışmadığını unutmayın.
exFAT ve FAT32 Farkları
exFAT, FAT32‘nin halefidir ve FAT32‘nin en büyük sınırlamalarını ele alır: dosya ve sürücü boyutları. FAT32, 8TB’den büyük bölümleri veya 4GB’den büyük dosyaları işleyemezken, exFAT 128 petabayta kadar olan dosyaları ve bölümleri işleyebilir, bu da 128.000 terabayttır.
exFAT ve NTFS Farkları
NTFS ve exFAT dosya ve bölüm boyutlarına gelince beraberedir. Her ikisi de 128 petabayta kadar bölümleri ve bundan daha büyük dosyaları (teorik olarak) işleyebilir.
Ancak NTFS biraz daha hızlıdır, ek güvenlik özellikleri, dosya günlüğü tutma, kendi kendini onaran NTFS ile otomatik bozulma düzeltme ve onu bilgisayarlarda dahili kullanım için daha uygun hale getiren sayısız başka gelişmiş özelliğe sahiptir.
exFAT‘in sahip olduğu tek büyük avantaj taşınabilirliktir. NTFS desteği oldukça karışıktır ve NTFS‘nin yalnızca bir Windows PC ile çalıştığına güvenebilirsiniz. Öte yandan exFAT, eski Linux kurulumları veya eski oyun konsolları dışında hemen hemen her şeyle çalışacaktır. Bu, onu birden fazla cihazda kullanılacak modern harici SSD‘ler veya harici sabit diskler için ideal hale getirir.
Eğer bunların hepsi çok fazla gibi görünüyorsa, şunu unutmayın: NTFS dahili sürücüler için idealdir, exFAT ise genellikle flash sürücüler için idealdir. Ancak, exFAT‘ı kullanmanız gereken bir cihazda desteklenmiyorsa, bazen harici bir sürücüyü FAT32 ile biçimlendirmeniz gerekebilir.
NTFS veya exFAT‘in sunabileceğinden daha fazlasını işleyebilen bir dosya sistemine ihtiyacınız varsa, bunun
yerine ZFS kullanmalısınız . Bir milyar terabayta kadar bölümleri ve dosya boyutlarını işleyebilir.