Bilgisayar RAM Yükseltirken Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bilgisayarınızın RAM'ini Yükseltmeden Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yavaş bir bilgisayarı hızlandırma seçeneklerinin sadece daha fazla (veya daha hızlı) RAM eklemek olduğu bir zaman vardı. Ancak bu son yıllar da, ilk öncelikli  seçenek RAM yükseltme olmayabilir.

Gerçekten RAM Yükseltmesine İhtiyacınız Var mı?

RAM‘i yükseltmenin açıkça iyi bir fikir olduğu bazı durumlar vardır. Web’de gezinme, video izleme, Microsoft Office çalıştırma ve bir veya iki oyun oynama gibi günlük kullanım için bir bilgisayarın, bana göre en az 8 GB RAM‘e sahip olmalıdır.

Orta ve alt düzey bilgisayarların çoğunun 4 GB ile geldiği düşünüldüğünde, bu can sıkıcı olabilir. Windows 10 kurulu bir Bilgisayarda 4 GB RAM 2-3 Program açtığınızda yavaşlamaya başlayacaktır, buda sizin yeni aldığınız Bilgisayar için canınızı sıkacaktır.

Bu nedenle en az 8 GB öneriyorum. 4 GB‘lık bir dizüstü bilgisayarınız varsa, RAM‘i kendiniz yükseltip yükseltemeyeceğinizi görmek için kullanım kılavuza bakabilirsiniz. Bazı dizüstü bilgisayarlarda RAM anakarta lehimlenmiştir, bu durumda RAM yükseltmesi mümkün değildir.

Bu arada, en yeni AAA oyunlarını oynamak isteyen oyuncular 16 GB RAM ile daha iyi performans alacaklardır. Örneğin, 4K video düzenleme için kullanmak istediğiniz grafik sınıfı bir bilgisayar, muhtemelen 32 GB civarında bir şeye ihtiyaç duyacaktır.

Ne Kadar RAM Kullanıyorsunuz?

Sorunlarınızın kaynağı RAM sıkıntısı ise, sistem performansınızı kontrol ederek bunu keşfedebilmelisiniz. Bunu yapmak için, Windows 10‘un Görev Yöneticisini açmak için Ctrl + Shift + Esc tuşlarına basın  ve ardından gelişmiş görünümü açmak için “Diğer ayrıntılar” ı tıklayın. “Performans” sekmesini ve ardından “Bellek” öğesini tıklayın.

Bir yavaşlama yaşadığınızda, RAM kullanımını gösteren grafiğin altındaki “Kullanımda” ve “Kullanılabilir” bölümlerini kontrol edin. Eğer kullanılabilir  RAM’iniz fazlasıyla varsa, sorun muhtemelen RAM değildir. Bununla birlikte, her yavaşlamada maksimuma çıkarılırsa, daha fazla RAM işleri iyileştirebilir.

RAM Hızlarınızı Kontrol Edin

Bilgisayarınızın RAM‘ini yükseltmek , depolama veya grafik kartını değiştirmek kadar kolay değildir. Doğru türü seçmelisiniz (Güncel Anakartların sürümü DDR4‘tür ) ve RAM hızı bilgisayarınızın ana kartıyla uyumlu olmalıdır.

Ek olarak, mevcut RAM yanına başka bir tane ekliyorsanız, aynı hızlara sahip olmaları gerekir. RAM‘in  yükseltilmesinin doğru olarak belirlemek için bilgisayarınızın RAM hızını kontrol ettiğinizden emin olun .

Bunun yerine bir SSD alın

Yavaşlama nedeni RAM‘iniz değilse, birkaç seçeneğiniz daha vardır. Bir numaralı seçenek, bilgisayarınızda hala bir sabit sürücü varsa bir katı hal sürücüsüne (SSD) yükseltmektir . SSD ve HDD arasındaki fark nedir? RAM‘i artırsanız bile, bir PC için bir sabit sürücüden SSD‘ye taşımaktan daha iyi bir yükseltme yoktur.

Anakartınız NVMe sürücülerini kabul ederse , performans iyileştirmeleri daha da belirgin olacaktır.

Eski sabit sürücüyü de atmayın – harici boş HDD kutusu alarak, onu  depolama olarak kullanabilirsiniz.

CPU ve GPU’ya bakın

CPU‘nuzun nasıl performans gösterdiğini anlamak için,  yukarıda ele aldığımız adımların aynısını uygulayabilirsiniz. Bu sefer, Görev Yöneticisi’ndeki CPU kullanımına bakın.

Birden fazla programınız açıkken veya çeşitli oyunlar sırasında CPU sık sık maksimuma çıkıyor mu? İşlemciyi suçlamadan önce birkaç oyun denediğinizden emin olun ve bunun tutarlı olup olmadığına bakın, çünkü bazı oyunlar başlangıçta işlemciye daha çok yük bindirebiliyorlar.

Sorun CPU değilse, özellikle sizinki bir oyunun minimum özelliklerinin en altındaysa, GPU‘ya bakabilirsiniz.

Yazdığım makalede, İşlemciler arasındaki farklar nelerdir konusuna bakmanızı öneririm. Intel Core ve AMD Ryzen en iyisi Hangisi?  veya Intel Core i3, i5, i7 ve X İşlemciler Arasındaki Fark Nedir?

Nakit sıkıntısı çekenler için bir başka alternatif, bileşenlerden biraz daha fazla performans elde etmek için bileşenlerin hız aşırtmasını (overclock) denemektir. Ancak bu, garantinizin geçersiz kalmasına neden olacaktır. Bu daha fazla güç tüketilmesi ve potansiyel olarak CPU ve GPU‘nun ömrünün kısaltılması gibi risklerle birlikte gelir.

Yine de, hız aşırtma yapmak (overclock) eski bir bilgisayar için, yerinde bir yükseltmedir ve en iyi seçim olabilir.

Sonuç

Sisteminiz tüm RAM‘ini düzenli olarak kullanmıyorsa, değiştirmek veya ekleme yapmak ihtiyacınız olan etkiyi yaratmayacaktır. Bunun yerine daha iyi bir seçenek SSD almak olacaktır.

Umarım bu yazım size “Bilgisayarınızın RAM’ini Yükseltmeden Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler” için hızlı bir bakış sağlamıştır. Herhangi bir sorunuz varsa, yorum bırakmaktan çekinmeyin

Meslek hayatım boyunca edindiğim bilgileri elimden geldiğince sizlerle paylaşacağım, bunun yanında güncel gelişmeler, Online eğitimler ve Pratik bilgileri vermeye devam edeceğim.
Cem BARUT

6 thoughts on “Bilgisayar RAM Yükseltirken Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler”

  1. Hocam bilgisayarda 4 GB ram var ve bundan dolayı çok donuyor. Bazıları Windows 10-dan 8e geçmemi tavsiye etdi. Sizce yapmam fark yaratır mı?

  2. Cem Kıvanç

    merhabalar ram yükselticem şuanlık 4 kullanıyorum 8 yapıcağım ama 2 kez ram söyledim uymadı acaba quadro g41-bc anakart a uygun ram önerebilrimisiniz

  3. Merhaba F0D50048TX Lenovo All in one bu cihaza 4 mevcut ram var 4 daha takmak için acaba cihaz destekliyor mu ki nasıl öğrenebilirim yanıt için teşekkür ederim
    1x 4GB DDR4-2133 Mevcut bunu kullanıyor içini acmadan anakartın üstünde bir slot daha var mı nasıl öğrenmenin bir yolu var mıdır

Bir Cevap Yazın