Intel Core ve AMD Ryzen En iyisi Hangisi?

Intel Core ve AMD Ryzen en iyisi Hangisi?

AMD ve Intel CPU’lar, hangisi daha iyi? Teknoloji meraklıları yıllardır bu konuda tartışıyorlar. Intel geleneksel olarakbir  üstünlük sağladı, ancak AMD’nin Ryzen işlemcileri, özellikle iyi AMD anakar ile eşleştirildiğinde işleri değiştiriyor. İşte AMD ve Intel CPU’ların mevcut durumu, her birinin artıları ve eksileri CPU tartışması hakkında gerçekten bilmeniz gereken her şey.

Şimdi tartışılan soruyu cevaplayalım: 2019'da Intel mi? Ryzen İşlemciler mi?
Kısa Tarih Özeti: AMD ve Intel

Biliyorum bu yazıları okumak biraz sıkıcı ancak, bu iki işlemcinin tarihini bilmeden karar vermeyin derim.

AMD ve Intel yaklaşık yarım yüzyıldır piyasada; rekabetleri yeni değil ve yakın zamanda da biteceğe benzemiyor. Intel, son on yıldır CPU pazarında sıkı bir duruş sürdürürken, AMD 2017’de Ryzeni piyasaya sürene kadar hep İntel’in gerisinde kaldı. Intel işlemcilerinin AMD işlemcilerine göre büyük performans farkı ve daha iyi verimliliği, intel işlemcileri kullanıcıların bariz seçimi haline getirdi.

İster bir oyun bilgisayarı, ister iş istasyonu bilgisayarı, hatta bir ofis bilgisayarı alıyor olun, en iyi seçim şüphesiz Intel idi.

Intel IPC avantajı ve AMD'nin Bulldozeri

Performans farkı, bu şirketlerin 2010-2011 yıllarında piyasaya sunulan CPU’larda aldıkları radikal farklı mimari yaklaşımlardan kaynaklandı.

Intel IPC iyileştirmelerine odaklanmayı tercih etti; AMD Sanal çekirdek için odaklandı.

İntel IPC nedir?

IPC, döngü / saat başına talimat anlamına gelir. Bu, bir CPU’nun  bir döngüde kaç iş  yapabileceğini gösterir.

Tek bir saat döngüsünde, yeni işlemciler, eski bir işlemci tarafından tek bir döngüde yürütülen talimatlara kıyasla daha fazla yönerge yürütebilir.

Verimliliği önemli ölçüde artırdığı için, IPC artışı, işlemciler söz konusu olduğunda elde edebileceğimiz en iyi işlmeci olarak kabul edilir.

AMD Bulldozer

AMD’nin Bulldozer CPU serisi (FX serisi) 2011 yılında piyasaya sürüldü ve yeni BİR tasarımdı. Ancak? Bu tam bir fiyasko idi.

Bulldozer mimarili işlemcilerinde farklı bir yöntem kullanıyordu. İki ayrı çekirdeği tek bir pakette toplayan AMD, bu pakete bir işlemcinin yapabileceği görevleri yüklüyor ve ayrıca tek bir kayar nokta birimi ile komut seti atıyordu. Bununla birlikte Windows üzerinde bu paketi iki çekirdek olarak görünüyordu.

8 çekirdek sloganıyla pazarladığı FX işlemcilerin aslında tam manasıyla 4 çekirdekli işlemcilerdi.

Yeni piyasaya sürülen Bulldozer, eski model İntel işlemcilerden bile daha yavaştı!

Kaynak: AnandTech Vishera Review

Bulldozer (FX 4000 serisi) birkaç ay sonra piyasaya sürülmesine rağmen, Intel’in muhteşem Sandy Bridge işlemcileriyle rekabet edemedi.

Intel bu fırsatı kaçırmadı ve pazarı ele geçirdi.

Intel 8. ve 9. Nesil CPU'lar

Şu anda en hızlı oyun CPU’ları, Intel’in en son (8. ve 9.) nesil CPU’ları, kod adı Coffee Lakeİlk 8.Nesil işlemciler 2017’nin sonlarında ortaya çıktı, ilk 9.Nesil CPU’lar bir yıl sonra Ekim 2018’de geldi. 8. ve 9.Nesil masaüstü CPU’ların tümü, 300 serisi yonga setli LGA1151 soket anakartlarda çalışıyor. 6. ve 7. Nesil Intel işlemciler için olduğu gibi, 100 serisi veya 200 serisi yonga setlerine sahip LGA1151 anakartlar ile karıştırılmamalıdır.

Intel’in CPU’ları çift başına 4MB veya 3MB L3 önbellek ile çiftler halinde çekirdekler ekler (1MB devre dışı bırakılabilir). Intel ayrıca birçok işlemcisinde Hyper-Threading desteğini (çekirdek başına iki iş parçacığı) devre dışı bırakır. Intel’in başlıca masaüstü işlemcileri şu anda Core i9-9900K / i9-9900KS , Core i7-9700K , Core i5-9600K ve Core i3-8100’ü içeriyor.

Intel CPU’lar için saat hızı, 3.6GHz kadar düşük temel saatler ve 5.0GHz kadar yüksek turbo saatler ile biraz değişebilir. Bu büyük bir aralık gibi görünse de, birçok meraklı anakart 8. ve 9.Nesil CPU’ları maksimum turbo saate çok daha yakın hızlarda çalıştıracak – bu nedenle i9-9900K, örneğin test bilgisayarımda tipik olarak 4.7-5.0GHz’de çalışıyor.

Yalnızca K ekli Intel işlemcilerin kilidi açılır, bu nedenle K (veya KF) ile biten bir parça almazsanız, overclock yapamazsınız. K serisi Intel CPU’lar da bir soğutucu olmadan gelir, bu yüzden bir tane almanız gerekir  ve genellikle 6 çekirdekli ve 8 çekirdekli modeller için iyi bir sıvı soğutma çözümü isteyeceksiniz. F-sonek işlemcileri ayrıca Intel’in UHD Graphics 630 olmadan gelir, bu da oyun amaçlı kendi grafik kartınızı takacaksanız çok da önemli değildir.

Intel tipik olarak anakartlarında, soketlerinde ve yonga setlerinde yalnızca bir veya iki nesil CPU’yu destekler. 8. ve 9. Nesil CPU’lar aynı kartlarda çalışır (tüm kartlar i9-9900K’yı destekleyemese de), ancak Intel’in gelecekteki 10. Nesil (veya sonra gelen her şey) CPU’ların bugünün anakartlarında çalışmasını beklemiyorum. 

Intel’in şu anki 300 serisi yonga setleri (azalan özellikler açısından) Z390, Z370, H370, B360, B365, Q370 ve H310’dan oluşuyor. Sadece Z390 ve Z370, hız aşırtmayı destekliyor, sistem RAM’ini spesifikasyon saatlerinden daha yüksek hızda çalıştırması da dahil, bu nedenle büyük ölçüde Z serisi kartlarını öneriyoruz. Overclock ile ilgilenmiyorsanız, H370 yonga seti daha iyi bir çözüm olacaktır.

Core i5 / i7 / i9 parçaları 128GB’a kadar DDR4’ü (4x32GB) desteklerken Core i3 CPU’lar 64GB’a (4x16GB veya 2x32GB) kadar destekleyebilir. Resmi olarak, i5 / i7 / i9 da DDR4-2666’yı desteklerken Core i3 DDR4-2400’de duruyor. Bununla birlikte, bir Z serisi anakartla her Coffee Lake CPU’yu sorunsuz bir şekilde DDR4-3200 bellekle çalıştırabilirsiniz.

Ana işlemcilerinin yanı sıra Intel’in ileri teknoloji masaüstü (HEDT) X299 platformu LGA2066 soketini kullanıyor ve farklı bir Core i7 ve Core i9 işlemci setini destekliyor. Bunlar, 6 çekirdekten 18 çekirdekli tasarımlara kadar her şeye sahiptir, ancak en son 10.Nesil Cascade Lake-X CPU’lar 6 çekirdekli ve 8 çekirdekli modelleri geride bırakıyor ve Core i9 X serisi mimari yapısına sadık kalır.

AMD’nin son derece agresif Ryzen 3000 serisi sayesinde 10. Nesil işlemciler üzerindeki fiyatlandırmanın 9. nesil CPU’lara göre yarıya indirildiğine dikkat edin. X299 CPU’lar genellikle LGA1151’den daha yüksek gecikme süresine ve daha düşük saat hızlarına sahiptir, bu nedenle oyun kullanımı için genellikle ana CPU’lardan daha yavaştır ve genellikle ‘üstün’ oyun çözümleri olarak önermiyorum. Ancak iş istasyonu ve profesyonel görevler için iyi olabilirler.

AMD Ryzen İşlemciler

AMD Ryzen işlemcilerin tanıtımı ile tüm süreç değişti. Çekirdek başına CPU performansı, AMD’nin önceki FX serisi işlemcilerine göre yaklaşık yüzde 50 arttı ve aniden CPU alanında işler çok ilginç oldu.

Belki de daha da önemlisi, Intel’in o zamanlar 4 çekirdekli / 8 çekirdekli CPU’ları en hızlı ana akım çözümleri olarak gösterdiği yerlerde, AMD iki katına çıktı ve 8 çekirdekli / 16 iş parçacıklı işlemcileri benzer fiyatlarla piyasaya sürdü. Intel, 8. ve 9. Nesil işlemciler ile karşılık verdi. Şimdi, Ryzen 3000 en üst seviye 3950X’de 16 çekirdekli işlemciler ile ipi göğüslemeyi planlıyor.

Ryzen 3000’in ileriye dönük PCle 4.0 desteği de var. PCle 4.0, PCle 3.0’a kıyasla slot başına iki kat bant genişliğine sahiptir. Bu teknoloji şu anda tam olarak gerekli değil (sadece Radeon RX 5700 serisi GPU tarafında PCle 4.0’ı destekliyor), ancak inkar edilemez bir gelecek. Ayrıca CPU ve yonga seti arasındaki bant genişliğini iki katına çıkararak daha hızlı depolama, daha fazla USB bağlantı noktası ve daha bir çok şeyin yolunu açıyor. Gelecek birkaç yıl boyunca yapınızı ileriye taşıyacak bir CPU arıyorsanız, Ryzen ler dikkate almaya değer..

AMD Ryzen CPU’ların CCX (Temel Kompleks) adı verilen temel bir yapı taşı vardır. Mevcut Ryzen işlemcilerinde, CCX’in dört CPU çekirdeği ve 8 MB paylaşılan L3 önbelleği vardır, ancak bu Ryzen’in gelecekteki bir sürümüyle değişebilir. En popüler Ryzen CPU’larda iki CCX (8 çekirdeğe kadar) içeren tek bir kalıp bulunurken, APU’lar 4MB L3 ile tek bir CCX ve kalıbı paylaşan Vega GPU çekirdeğine sahiptir. 

AMD’nin Ryzen 7 işlemcileri 8 çekirdekli / 16 iş parçacıklı parçalardır; Ryzen 5 CPU’lar CCX başına bir (bazen iki) çekirdeği devre dışı bırakarak 6 çekirdekli / 12 iş parçacıklı parçalar haline getirir. En yeni Ryzen 9 parçaları, bir IO chipletine bağlı iki ayrı yongaya sahiptir ve aynı sokette daha da fazla çekirdek sağlar.

Birinci nesil Ryzen için saat hızı 4GHz’de zirveye çıkıyor, ikinci nesil parçalar 4.3GHz’e ulaşabilir ve üçüncü nesil 4.7GHz’e kadar ulaşabilir. Bu limitler benim tecrübelerim de hem soket hem de overclock edilmiş operasyonlar içindi ve ne kadar çok çekirdeğiniz varsa, maksimum overclockunuz o kadar düşük olacaktır. 

Tüm AMD Ryzen CPU’ların kilidi de açılır, yani hız artışını deneyebilirsiniz. En iyi X-sonek parçalarındaki performansı iyileştirmede sadece sınırlı bir başarı elde ettim, çünkü normalde hız artışı olmadan bile maksimum performansa çok yakın çalışıyorlar. Bununla birlikte, X olmayan modeller daha iyi olma eğilimindedir, 200-400MHz hız artışları kesindir. (modele bağlı olarak).

AMD’nin AM4 soketi CPU’nun pinlerine sahiptir.

AMD’nin Ryzen CPU’lar için birincil platformu AM4 soketi. Her bir AM4 CPU, Intel’in eşdeğer soketinden yaklaşık 180 adet daha fazla toplamda 1331 pin kullanır. Intel’in son işlemcilerinden farklı olarak Ryzen işlemcilerin soket yerine CPU üzerinde pinleri var. Bu büyük bir fark değil, ancak Ryzen CPU’ları kullanırken dikkatli olmalısınız, CPU yu yerleştirirken eğebilirsiniz.

AMD platformlarıyla ilgili en güzel şeylerden biri, AMD’nin genellikle tek bir soket üzerinde birden fazla nesil donanımı desteklemesidir.  Birinci ve ikinci nesil (Ryzen 1000 ve Ryzen 2000) CPU’lar ve APU’lar aynı anakartlarda çalışır ve önceki kartların çoğu üçüncü nesil Ryzen 3000 parçalarını da destekleyecektir.

Herhangi bir eski anakart için güncellenmiş bir BIOS’a ihtiyacınız olacak ve tüm anakartların tüm üçüncü nesil CPU’larla çalışacağı garanti edilmez, ancak her yeni nesil anakartınızın bu yeni işlmecilerle çalıştığını bilmek güzel. En yeni X570 yonga seti kartlarının birinci nesil Ryzen ile geriye dönük uyumlu olmadığını unutmayın.

Ryzen Video Düzenleme, Kodlama için Intel

Bu testlerde, 3 rd nesil Ryzen özellikle fiyat noktasında etkileyici. 12 çekirdekli, 24 iş parçacıklı işlemci, Eylül ayında piyasaya sürülecek olan 16 çekirdekli canavara bir ön ayak olacağa benziyor.

Sadece 12 iş parçacığıyla, Intel’in çok daha pahalı olan 18 çekirdekli 9980XE’sine inteli rahatsız edecek şekilde kafa tutuyor.

Fiyat ve platform maliyetlerini göz önünde bulundurursanız, Ryzen 3000 serisi, Intel’in video üretim iş yüklerinde geride bırakmaktadır.

Aşağıda göreceğiniz tabloda:

Adobe Premire Pro CC 2013, MAGIX Vegas Pro 16, HandBrake ile video çözümleme testleri yeralmaktadır.

Kaynak: TechGage

Premiere Pro ve diğer video kodlama ile yapılan testler söz konusu olduğunda Intel’in hala bir üstünlüğü bulunuyor..

Ancak, 12 çekirdekli 3900X’in 18 çekirdekli bir Intel işlemciye bu kadar yaklaştığını görmek, iyi şeylerin bir işaretidir. Yakında piyasaya sürülen 16 çekirdekli Ryzen 9 3950X‘in bu testlerde en üst sıralarda yer almasını bekliyorum.

Bununla birlikte, video düzenleme için o zamana kadar alabileceğiniz en iyi CPU hala Intel Core i9 9980XE.

CPU ve GPU Oluşturma için Ryzen ve Intel

V-ray kullanan CPU odaklı görüntüler için Ryzen 9 3900X şu anda en iyi seçenek gibi görünüyor. CPU oluşturma performansına (corona, V-ray, vb.) İhtiyaç duyan bir iş istasyonu ile çalışacaksanız, Ryzen 9 3900X’i alınması daha mantıklı

Anakart değişikliği olmadan da ihtiyacınız olduğunda / istediğiniz zaman Ryzen 9 3950X’e geçiş yapabilirsiniz.

Not: V-Ray 3Boyutlu grafik uygulamaları için Chaos Group Ltd. tarafından geliştirilmiş bir render motorudur. V-Ray’in en yaygın kullanıldığı alan mimari görselleştirmelerdir.

Kaynak: TechReport

GPU + CPU karma modunda oluşturulabilen Blender Cycles gibi bazı render motorları için yalnızca CPU oluşturma testleri anlamsız olsa da , karşılaştırma CPU’nun bu tür işlemlere nasıl tepkiler verdiğine biraz ışık tutmaktadır.

Ne Almalısınız? Intel veya Ryzen mi?

Ryzen 9 3900X ve 3950X, oyun ve video işleri dışında hızlı  CPU’lardır, ancak Intel hala oyun kategorisinde liderliğini sürdürmektedir.

Adobe Premiere Pro ile çalışmadığınız sürece Ryzen, 2020’de bir iş istasyonu için en iyi tercih olacaktır.

Adobe Premiere Pro ile bile, Ryzen’in 9 3950X ile boşluğu kapatacaktır. 

Lütfen bir karara varmadan önce iş yüklerinizi gözden geçirip ona göre karar vermeniz gerekmetedir.

AM4 platformunda bir PC yaparsanız, yakında çıkacak olan 16 çekirdekli Ryzen işlemciye ve ayrıca anakartınızı değiştirmeden gelecek yıl (2020) piyasaya sürecek Zen 3 CPU’lara yükseltebilirsiniz !

AMD Ryzen 7 2700X  : 1477.-TL

Intel Core i7 9700F : 2731.-TL

Fiyat performansa bakıldığında AMD işlemciler daha cazip duruyor, eğer oyun oynamıyor veya Grafik işleri ile uğraşmıyorsanız AMD Ryzen almanız sizin için daha karlı olabilir.

AMD nin bu kadar gelişmesi ve fiyatının düşük olması INTEL tekelin,i ortadan kaldırıp daha düşük fiyatlara daha iyi işlemciler almamıza olanak tanıyor, CPU’daki rekabeti görmek güzel.

Meslek hayatım boyunca edindiğim bilgileri elimden geldiğince sizlerle paylaşacağım, bunun yanında güncel gelişmeler, Online eğitimler ve Pratik bilgileri vermeye devam edeceğim.
Cem BARUT

3 thoughts on “Intel Core ve AMD Ryzen En iyisi Hangisi?”

  1. Çok net ve açıklayıcı bir araştırma yapmışsınız, tebrikler. Bir tek konuda bir boşluk görüyorum yazınızda. Bu tür karşılaştırma yaparken sadece oyun bilgisayarları veya oyun oynanmayan bilgisayarlar gündeme getiriliyor.ve buna göre karşılaştırma yapılıyor. Ama örneğin ben bir Animasyon yapan birisi olarak bazı karmaşık animasyonlarda oldukça uzun zaman render (video oluşturma gibi düşünün) için bekleyebiliyorum. Onun için bu tür yazılarda çok fazla işlemci gücüne bağlı olan render işlemlerini de düşünmek ve bunu yaptığınız mukayeselerde belirtmenin faydalı olabileceğini düşünüyorum.

Bir Cevap Yazın