Silisyum Elementi Nedir? Ne için Kullanılır?

Silisyum Elementi Nedir? Ne için Kullanılır?

Silisyum, yeryüzünde en çok bulunan elementlerden biridir. Yarı iletken özelliğe sahip oluşu ve doğada çok bulunması, transistordiyot ve hafızalarda entegre devrelerin ve bilgisayarların silisyum teknolojisi üzerine inşa edilmesini sağlamıştır. “Silikon Vadisi” ismi, silisyumun (ingilizcede silicon) isminden gelmektedir.

Atom numarası (proton sayısı) 14‘tür. “Si” simgesi ile gösterilmektedir. Oda sıcaklığında katı haldedir.

Silisyumun ilk keşfi 1824 yılında İsveçli kimyager Jöns Jakob Berzelius tarafından gerçekleştirilmiştir.

Koronavirüs salgınıyla birlikte çip üretiminin küresel bazda sekteye uğraması sonrası, otomotiv sektöründen başlayarak bilgisayar, cep telefonu ve elektrikli ev aletleri gibi farklı üretim ağlarında üretimi durma noktasına geldi. Çip krizinin altında yatan asıl sebep Silisyum elementinin üretim sınırlaması ve üreticilerin bu maddeyi bulamamasıdır.

Silisyum son derece yüksek enerji harcayarak eritilmesi gereken bir metal, Çin’de yaşanan kuraklık ve akabinde hidroelektrik santrallerinde yaşanan birtakım sorunlar, artan elektrik fiyatları nedeniyle eritilemedi. Dünyada 8 milyon tonu bulan çip üretimindeki en önemli hammadde olan silisyum elementinin beş tonu Çin’de üretiliyor.

Elektronik devrelerde Silisyum kullanmak yakın dönemde daha fazla sorun yaşayacağız anlamına gelebilir, çünkü Silisyum sonsuz bir kaynak değil, günümüz Elektronik devrelerinde metal oksit yarı iletken (CMOS) tekniği kullanılır, Silisyum CMOS elektron hareketliliği oldukça zayıftır ve bu zayıflık yüksek performans elde edilmesinde engeldir. Son zamanlarda Çip üreticileri Silisyumun yarattığı performans düşüklüğünü gidermek için Germanyum (Ge) kullanamaya başlamışlardır.

Silisyum elementi, yüksek ısıda iletkenliği ve performansı düşmeye başlar, bu performansı gidermek için Bilgisayar veya devrelerde havalandırma fanı kullanılır, buda ekstra bir güç kullanımı demektir. 

Çin merkezli Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC/Uluslararası Yarı İletken Üretim Kurumu), dünya çapında yaşanan çip krizinin önüne geçmek için Şangay’da bir fabrika kurmaya hazırlanıyor. Fabrika tüm dünyada son derecede ihtiyaç gösteren otomotiv endüstrisine ve bilhassa elektrikli araçlara tahsis edilecek. 

Yeni fabrikaların kurulması ve Silisyum üretimi önümüzdeki günlerde çip üretimindeki sıkıntıyı çözecek gibi duruyor, ancak yukarda bahsettiğim gibi Silisyumun çabuk ısınması ve ısınma sonucu ek güç tüketimi için şirketlerin AR-GE yatırımları büyüyerek artıyor. 

Umarım bu yazım size “Silisyum Elementi Nedir? Ne için Kullanılır?” için hızlı bir bakış sağlamıştır. Herhangi bir sorunuz varsa, yorum bırakmaktan çekinmeyin.

Meslek hayatım boyunca edindiğim bilgileri elimden geldiğince sizlerle paylaşacağım, bunun yanında güncel gelişmeler, Online eğitimler ve Pratik bilgileri vermeye devam edeceğim.
Cem BARUT

Bir Cevap Yazın