PST ve OST Dosyaları Arasındaki Fark Nedir?

PST ve OST Dosyaları Arasındaki Fark Nedir?

Microsoft Outlook, e-postalarınızı, görevlerinizi ve randevularınızı PST veya OST dosyaları olarak depolar. Her ikisi de aynı temel işi yapıyor aslında. Ancak, verilerinizi yedeklemek, geri yüklemek veya taşımak isteyip istemediğinize bağlı olarak önemli olan bazı farklılıklar vardır.

PST ve OST dosyaları arasındaki farkı açıklamak için, biraz teknolojik geçmişi, özellikle de POP ve IMAP e-posta protokolleri arasındaki farkı açıklamam gerekiyor.

POP nedir?

Çevirmeli bağlantılarda kullanılan geleneksel e-posta protokolü, Posta Protokolü’dür (POP). POP‘un mevcut sürümü 3‘tür bununda açıklaması (POP3) dür.

POP tüm e-postalarınızı istemciye (Outlook) indirdi ve ardından varsayılan olarak e-posta sunucusundan sildi. Bu, e-postalarınızın yalnızca bir kopyasının bilgisayarınızda olduğu anlamına geliyordu. POP’u sunucudan e-postaları silmeyecek şekilde yapılandırabilirsiniz.

Eski zamanlarda İnsanlar e-postalarını normalde yalnızca bir bilgisayardan kontrol ediyorlardı, bu nedenle sunucuda ikinci bir kopya tutmaya gerek görmüyordu.

POP kullandığınızda, e-posta istemcinizde yaptığınız hiçbir değişiklik e-posta sunucusuna yansıtılmaz. E-posta istemcisinde(Outlook) bir e-postayı silerseniz, e-posta sunucusunu etkilemez.

IMAP nedir?

Internet Messaging Access Protocol Türkçesi İnternet Mesajlaşma Erişim Protokolü (IMAP) e-postanızın bir kopyasını sunucudan bilgisayarınızdaki istemciye indiren daha modern bir protokoldür. E-posta istemcinizde yaptığınız tüm değişiklikler sunucu ile senkronize edilir. Bilgisayarınızdaki bir e-postayı silerseniz, e-posta sunucusunda da silinir.

IMAP modern dünyaya çok daha uygundur. Artık aynı e-posta hesabına birden fazla cihazdan erişiyoruz ve çoğu insanın “her zaman açık” geniş bant veya fiber bağlantıları ve mobil verileri var. IMAP kullanıyorsanız e-postanızla yaptığınız her şey senkronize edilir.

Örneğin, telefonunuzdan bir e-posta gönderirseniz, tabletinizdeki “Gönderilenler” klasörüne bakabilirsiniz ve gönderdiğiniz e-posta da sunucuda olacaktır. Bu  nedenle, POP3‘ü kullanmak için belirli bir nedeniniz yoksa IMAP‘i kullanmanızı öneririm .

Microsoft‘un e-posta hesapları için IMAP yerine Messaging API (MAPI) kullandığını da unutmamak gerekir. Farklı olsalar da, MAPI ve IMAP‘in her ikisi de e-postalarınızı istemci ve e-posta sunucusu arasında senkronize eder.

POP, IMAP, PST ve OST Dosyaları Arasındaki Fark

Bir POP hesabınız varsa, Outlook tüm e-postalarınızı ve randevularınızı bir Kişisel Depolama Tablosu (.pst) dosyasında depolar. Outlook’a bir PST dosyası aktarılabilir. Bu, e-postanızı yeni bir bilgisayara taşımak veya bilgisayarınızın çökmesi veya çalışmaz hale gelmesi durumunda kaydedebileceğiniz bir yedek oluşturmak için idealdir.

Microsoft Outlook 2013‘e kadar, PST dosyaları IMAP veya MAPI hesapları için de kullanılıyordu. Ancak, Outlook 2016‘dan başlayarak, istemci tüm e-postalarınızı ve randevularınızı IMAP ve MAPI hesaplarından bir Çevrimdışı Depolama Tablosu (.ost) dosyasında depolar.

OST dosyaları, internet bağlantınız olduğu sürece e-posta sunucusuyla otomatik olarak senkronize edilir. Yine de PST dosyalarının aksine, bir OST dosyasını Outlook’a aktaramazsınız çünkü buna gerek yoktur.

Outlook‘u yeni bir makinede kuruyorsanız ve e-posta hesabınıza IMAP veya MAPI aracılığıyla bağlanıyorsanız, tüm e-postalarınız sunucuda olacak ve otomatik olarak indirilecektir.

PST ve OST dosyaları arasındaki kritik fark, bir PST‘nin içeriğinin yalnızca o dosyada mevcut olmasıdır, sunucuda bir kopyasını bırakmaz. Bununla birlikte, bir OST‘nin içeriği, e-posta sunucusunda ve e-posta hesabınıza erişmek için kullandığınız diğer herhangi bir cihazda da mevcuttur. Sunucu ve Outlook arasında senkronize çalışır.

Yalnızca verileri yeni bir bilgisayara taşıdığınızda veya e-postalarınızı arşivlemek istediğinizde bir POP3 e-posta hesabı kullanıyorsanız, PST dosyasını yeni bilgisayarınıza kopyalamanız ve ardından Outlook‘a aktarmanız gerekir, aksi takdirde tüm e-postalarınızı kaybedersiniz.

IMAP veya MAPI kullanıyorsanız, yalnızca e-posta sunucusundaki posta kutunuzun boyutunun farkında olmanız gerekir. Maksimum boyuta ulaşırsanız ve tüm e-postalarınızı saklamak istiyorsanız, bir kısmını bir PST dosyasına manuel olarak aktarmanız ve ardından e-posta sunucusundan silmeniz gerekir. Aksi halde posta kutunuz e-posta kabul etmeyecektir.

Umarım bu yazım size “PST ve OST Dosyaları Arasındaki Fark Nedir?” için hızlı bir bakış sağlamıştır. Herhangi bir sorunuz varsa, yorum bırakmaktan çekinmeyin

Meslek hayatım boyunca edindiğim bilgileri elimden geldiğince sizlerle paylaşacağım, bunun yanında güncel gelişmeler, Online eğitimler ve Pratik bilgileri vermeye devam edeceğim.
Cem BARUT

Bir Cevap Yazın