İnşaat Teknolojisi 2021 ve Geleceğinde Bizleri Neler Bekliyor?

İnşaat Teknolojisi 2021 ve Geleceğinde Bizleri Neler Bekliyor?

Yenilikçi inşaat teknolojisi, büyük ölçekli inşaat projelerinin güvenliği, verimliliği ve üretkenliğinde büyük iyileştirmeler sağlamaktadır.

Bilgi Teknolojileri Sistem Yöneticisi olarak çalıştığım Entegre Proje Yönetim Danışmanlık firması, konusunda uzman elemanlarla her türlü inşaat yatırım projesinde, “Proje Yönetimi” ve “İnşaat Destek Hizmetleri ve Çözümleri” sunan bağımsız bir firmadır ve Teknoloji yatırımı olarak Türkiye’de öncü firmalar arasındadır.

İnşaat patlamasının ardından, salgının ortasında geçen yıl, işçilerini korumaya ve şantiyeleri açık tutmaya çabaladıkları için inşaat sektörü açısından zor bir dönem oldu. Endüstri inşaat sektörü her zaman inovasyona artan bir odaklanma ile zor dönemlere yanıt verir, bu nedenle önümüzdeki yıl, bildiğimiz şekliyle inşaatı yeniden şekillendiren teknolojilerin daha da geliştiğini görebiliriz.

Önümüzdeki Yıllarda inşaat sektöründe en önemli teknolojileri özetlemeye çalıştım.

Artırılmış Gerçeklik (AR)

Artırılmış gerçeklik (AR), gerçek dünyanın görünümünü geliştiren dijital bir bilgi katmanıdır. Artırılmış gerçeklik (AR) özelliklerine sahip bir mobil cihaz kullanarak, doğrudan gerçek dünyanın üzerine yerleştirilmiş ek bilgiler içeren bir şantiyeye bakabilirsiniz.

Proje sunumu: AR, paydaşların projeyi daha iyi anlayabilmeleri için belirli ayrıntıları ve öğeleri bir bina planına katmanlayabilir. AR ayrıca, 3B modelleri sergilemek ve hatta turlar sağlamak için de kullanılabilir ve müşterilere bir binanın inşa edilmeden önce nasıl görüneceği konusunda sağlam bir fikir verebilir.

Ölçümleri otomatik hale getirilmesi: Gerçek zamanlı olarak fiziksel bir alanı ölçerek, AR teknolojisi, inşaat işçilerinin bina planlarını doğru bir şekilde takip etmesine yardımcı olabilir.

Değişiklikleri görselleştirilmesi: Muhtemel proje değişikliklerini doğrudan şantiyede katmanlayarak, yükleniciler potansiyel değişiklikleri onlara taahhüt etmeden önce görselleştirebilirler.

Daha iyi işbirliği: AR, ekiplerin alanda olmayan ekip üyeleriyle 3 boyutlu görüntüleri ve videoları paylaşmasına olanak atnıyarak uzak ortamlarda işbirliğini kolaylaştırabilir. Artırılmış gerçeklik sayesinde, paydaşlar görüntüleri veya videoları daha ayrıntılı olarak görüntüleyebilir, böylece gerçek bina konumunda olmak zorunda kalmadan hataları veya sorunları belirleyebilirler.

İnşaatta artırılmış gerçekliğin geleceği parlak olacak, ancak hala ilk günlerinde olduğumuzu hatırlatmak isterim, yapılan anketler ve araştırmalarda “AEC endüstrisinin AR / VR teknolojilerini benimseme konusunda sağlık ve perakende gibi diğer sektörlerin çok gerisinde olduğunu” ve çalışanların adaptasyon süreçlerinin daha ge olduğu görülmüştür.

İşte size inşaat sektöründe kullanılan BIM ve VR ve AR teknolojisine örnek, bu konuda en başarılı cihaz ve uygulaması olan Microsoft HoloLens den bir video

İnşaat Giyilebilir Ürünleri

Giyilebilir ürünler, üretkenlik ve güvenlik için sayısız fayda sağlar, ancak özellikle güvenlik açısından olumlu yönleri nedeniyle hızlı bir şekilde sektörde benimsenir.

Pandemiden önce bile, inşaat çalışmak için en riskli sektörlerden biriydi ve her yıl yüzlerce işçinin ölümüne neden olan düşme ve ekipman çarpışmaları gibi kazalar yaşanır. Giyilebilir teknoloji, çalışanlar için ek güvenlik imkânı sunarak, potansiyel olarak sektördeki yaralanmaları ve ölümleri önlemek amaçlayan teknolojiler geliştirilmeye devam ediliyor.

Halihazırda mevcut olan birkaç giyilebilir inşaat malzemeleri:

Akıllı botlar: Sensörle donatılmış akıllı botlar, yakındaki inşaat araçlarıyla çarpışma riski altındaki çalışanları tespit edebilir ve aracı kullananı uyarabilir.

Akıllı baret: Akıllı baretler, beyin dalgalarını algılayarak, çalışanları yaralanma riskine sokan “mikro uykuyu” algılayabiliyor.

Elektrikli eldivenler: Elde tutulan titreşimli aletler ve makinelerle çalışan kişiler titreşimle yaralanma riskini azaltır. Özel titreşim emici Vibrothan lif özelliği dayanıklı krom içermeyen sentetik deriden oluşur. Elektrikli eldivenler, kullanıcının tutuşunu güçlendirir ve dayanıklılığını artırır, bu da aletleri uzun süre tutmak zorunda kaldığında yorgunluk ve yaralanmaları en aza indirir.

Akıllı saatler, monitörler ve gözlükler gibi diğer giyilebilir cihazlar, çalışan güvenliğini artırır, yorgunluğu kontrol eder ve temas takibini gerçekleştirir. Her bir işçinin verimliliğini ve güvenliğini artırmaya yardımcı olacak inşaat devriminin henüz başlangıcındayız.

Bununla birlikte, işçiler için teknolojik faydalar küçük, taşınabilir giyilebilir cihazlarla bitmiyor, aynı zamanda inşaat dış iskeletleri gibi daha büyük kişisel cihazları da içeriyor.

Giyilebilir Yapı Dış İskeletleri

Yapı dış iskeletleri veya dış iskeletler, bükme, kaldırma ve kavrama gibi tekrarlayan hareketler sırasında ekstra destek ve güç sağlayan motorlu eklemlere sahip giyilebilir makinelerdir.

Dış iskeletler rehabilitasyon programlarından kaynaklanırken, yaralanmaları azaltmak ve inşaat işçilerinin verimliliğini artırmak için bir araç olarak artık inşaat sektöründe sıkça kullanılmaya başlandı. Dış iskeletlerin çoğu elektrikle çalışır ve ağırlığı tüm vücuda yeniden dağıtır.

İşte şantiyelerde kullanılan birkaç dış iskelet örneği:

Sırt destekli iskeleti: Omuzların, sırtın ve belin etrafına oturan güçlü bir iskelet, kaldırma sırasında gerginliği azaltır.

Çömelme destek dış iskeleti: Bacaklara tutturulmuş çömelme desteği dış iskeleti, sandalye yokken bile bir “sandalye” görevi görerek uzun süre çömelmeyi kolaylaştırır.

Omuz desteği iskeleti: Dış iskeletler, omuzlardaki ağırlığı yeniden dağıtarak baş üstü kaldırma işlemi sırasında yorgunluğu önleyebilir.

İnşaat Robotları

İnşaat robotları hala sektörü tamamen ele geçirmenin yollarını arıyor, 😊 ancak sektör işgücü sıkıntısı ve sosyal mesafe ihtiyacıyla başa çıkmanın yollarını değerlendirirken bir dizi tasarım ve önerileri de göz ardı etmiyor.

Fabrika robotları: Fabrika robotları, basit üretim görevleri gibi tek bir işi mükemmel ve tekrar tekrar yorulmadan gerçekleştirebilir.

İşbirlikçi robotlar: İşbirlikçi robotlar, bir inşaat çalışanının yükünü hafifletmek için bir şantiyede, örneğin alet veya ekipman taşıyıcı olarak kullanılıyor.

Tamamen otonom robotlar: Bilim kurgu robotlarına benzer şekilde, tamamen otonom robotlar ortamı tarayabilir ve karmaşık görevleri araçlarla bağımsız olarak gerçekleştirebilir.

Boston Dynamics in üretmiş olduğu Spot® robotunu sahada kullanan Foster + Partners robot hakkındaki değerlendirmesi;

“Spot’un rutin taramaları sürekli değişen bir ortamda tekrar tekrar ve zahmetsizce tamamlama yeteneği, yalnızca tutarlılık açısından değil, aynı zamanda toplanan büyük miktarda yüksek kaliteli veri açısından da paha biçilemezdi. Bu süreç boyunca, proje ilerlemesini zaman dilimlerine göre izlememize ve BIM modeliyle düzenli karşılaştırmaları kolaylaştırmamıza yardımcı olabilecek bir dizi tarama geliştirdik. Taramalarımız, yakaladığı farklılıkları karşılamak için yeni tasarlanmış sistemde çok hızlı ve doğru değişikliklerin yapılabilmesini sağlayabilir ve bunların hepsini sadece birkaç gün içerisinde gerçekleştirdi. Bu hem zaman hem de para açısından tasarruf sağlayabilir. “

Dronlar

Dronlar inşaat çalışmalarına şimdiden etkileyici bir katkı yaptı ve etkileri önümüzdeki yıl artarak devam edecek. Küçük kameraya monte edilmiş uçan dronlar, alışılmadık derecede pahalı olan işlemlerin maliyetlerini azaltıyor.

Topografik haritalar: Haritalama, inşaattan önce hayati önem taşır. Havadan insansız hava araçları, büyük miktarda araziyi hızlı bir şekilde araştırarak, haritalama maliyetlerini %95’e kadar düşürür.

Ekipman takibi: Satın alınan veya kiralanan ekipmanlar, geniş bir şantiye alanında kaybolabilir, ancak dronlar sahadaki tüm ekipmanı otomatik olarak takip edebilir.

Güvenlik gözetimi: İş sahaları, kimse çalışmadığında malzeme ve ekipman hırsızlığına karşı savunmasızdır, ancak insansız hava araçları, etrafta kimse yokken bile hareket sensörü ile bir alanı izleyebilir.

İş Güvenliği: İnşaat sahasının dolaşılması ve rapor tutulması günler alabilir, ancak Dron ile çok kısa bir sürede tüm sahayı denetleyebilir ve ulaşılmaz alanlarda bile eksiklikleri size gösterebilir.

Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

Yapay zekâ, teknolojinin insan girdisinden bağımsız kararlar alma yeteneğidir, makine öğrenimi ise teknolojinin geçmiş deneyimlerden “öğrenme” yeteneğidir. Bu teknolojilerin her ikisi de, verimli ve akıllı karar vermenin üretkenlik ve güvenlik üzerinde önemli etkilere sahip olduğu inşaat için büyük etkilere sahiptir.

İyileştirilmiş güvenlik: Örneğin, makine öğrenimi süreçlerini kullanarak yazılım, iş sahası fotoğraflarını analiz edebilir ve riskleri ve güvenlik ihlallerini belirleyebilir.

Azalan maliyetler: Makine öğrenimi yazılımı, geçmiş projeleri analiz ederek verimsizlikleri belirleyebilir ve daha etkili zaman çizelgeleri önerebilir.

Daha iyi tasarım: Makine öğrenimi yazılımı zamanla öğrenebileceğinden, yüzlerce varyasyonu keşfederek bina tasarımını iyileştirebilir.

Makine öğrenimi ve yapay zekâ, yakında planlamadan inşaat sonrasına kadar bir inşaat projesinin her yönünü etkileyecek.

Modüler Yapı

Modüler inşaat, yapıların saha dışında inşa edildiği, parçalar halinde teslim edildiği ve daha sonra vinçlerle monte edildiği alternatif bir inşaat yöntemidir.

Binanın inşası, saha hazırlanırken aynı anda gerçekleştiğinden, modüler yapı geleneksel projelere göre iki kat daha hızlı olabilir.

Azalan inşaat atığı: Bir fabrikada birçok bina aynı anda inşa edildiğinden, bir projedeki fazla malzemeler kolaylıkla başka bir projede kullanılabilir.

Daha düşük emisyonlar: Toplam teslimatları ve sahada harcanan toplam süreyi azaltarak, modüler yapı karbon emisyonlarını azaltır.

Makine öğrenimi ile optimizesi: Fabrikada, bina süreçleri zaman içinde yazılım geliştirmeleriyle optimize edilerek israfı daha da azaltıyor ve verimliliği artırıyor.

Modüler yapı şu anda genel endüstrinin küçük bir bölümünü temsil ederken, müteahhitlerin üçte ikisi önümüzdeki yıllarda artan talep yaşayacağına inanıyor.

3 Boyutlu Baskı Teknolojisi

Geleneksel yazıcılar gibi, 3B yazıcılar da dijital bir tasarımı alır ve onu fiziksel dünyada işler. Bununla birlikte, geleneksel yazıcılardan farklı olarak, 3B yazıcılar düz bir belgeyle sınırlı değildir, bunun yerine nesneleri veya hatta tüm yapıları oluşturmak için çeşitli malzemeler kullanabilir.

Verimli malzeme kullanımı: Büyüyen bir alan, inşaat malzemelerinin veya tüm yapıların (köprüler gibi) betondan basılmasına olanak tanır ve geleneksel yöntemlerin aksine israfı azaltır.

Artan hız: Geleneksel binalara kıyasla, 3 boyutlu yazdırılmış bir yapı birkaç gün içinde bütünüyle bitirebilir.

Hataları ortadan kaldırma: Bir 3B yazıcı bir tasarımı aldığında, onu fiziksel dünyada mükemmel bir şekilde işler ve maliyetli hataları ortadan kaldırır.

Önümüzdeki yıllarda 3D baskının inşaat üzerinde büyük bir etkisi olması muhtemel olsa da, teknoloji hala nispeten emekleme aşamasında.

Yapı Bilgi Modellemesi (BIM)

Yapı bilgi modellemesi (BIM) , bir yapının onu inşa etmeden önce dijital bir temsilini oluşturma sürecidir. Binanın doğru bir temsili, inşaatla ilgili herkesin zorlukları tahmin etmesini, riski ortadan kaldırmasını, lojistiği belirlemesini ve verimliliği artırmasını sağlar.

BIM, inşaattan önce zorlukları öngörerek gelecekteki değişiklik siparişlerine olan ihtiyacı azaltmaya yardımcı olur.

BIM, inşaat sırasında güncel ve doğru referans dokümantasyon için merkezi iletişimi ve verimliliği artırır.

BIM, inşaattan sonra, sahiplerine binanın her ayrıntısı hakkında değerli bilgiler sağlayarak yapının tüm yaşam döngüsü için bina yönetim olanağı yaratır.

Blockchain

İlk olarak çevrimiçi kripto para birimi “Bitcoin” için kullanılan blockchain teknolojisi, inşaat proje yönetimi için geniş uygulamalara sahip bilgileri kaydetmenin bir yoludur. İlk başta anlaşılması zor olsa da, (Blockchain / Dijital Defter Nedir ?) önemi, proje verimliliğini artırmanın sezgisel bir yolu olmasıdır.

Güvenli: Proje ile ilgili tüm veriler şifrelenir, böylece özel bilgiler korunur.

Merkezi olmayan: Proje bilgileri tek bir yerde saklanmaz ve her yerden erişilebilir.

Ölçeklenebilir: Büyük bir veri ambarı gerektirmediğinden, blockchain çok büyük projelere ölçeklenebilir.

Önümüzdeki yıllarda, blok zincirinin sözleşmelerden varlık yönetimine, ödemelerden malzeme tedarikine kadar inşaat yönetiminin birçok yönünü etkilemesi muhtemeldir. Blockchain, bir projenin tüm verileri için faydalıdır ve bir proje tamamlandıktan sonra bile erişilebilir olan bilgilerin depolanmasına yardımcı olur.

Halihazırda süreçleri yenilemenin ve iyileştirmenin yollarını arayan inşaat sektöründe teknoloji hızla ilerliyor. Bugün, inşaattaki teknolojik yenilikler, proje planlama ve işçiler için güvenlik dahil olmak üzere endüstrinin her yönünü etkiliyor.

Umarım bu yazım size “İnşaat Teknolojisi 2021 ve Geleceğinde Bizleri Neler Bekliyor?” için hızlı bir bakış sağlamıştır. Herhangi bir sorunuz varsa, yorum bırakmaktan çekinmeyin

Meslek hayatım boyunca edindiğim bilgileri elimden geldiğince sizlerle paylaşacağım, bunun yanında güncel gelişmeler, Online eğitimler ve Pratik bilgileri vermeye devam edeceğim.
Cem BARUT

Bir Cevap Yazın