Ryzen PRO ile Ryzen Arasındaki Fark Nedir?

  • Ryzen PRO CPU‘lar, verileri şifreleyerek ve yazılım saldırılarına ve fiziksel hırsızlığa karşı koruma sağlayarak profesyoneller için ekstra güvenlik sunar.
  • Ryzen PRO‘nun performansı, PRO olmayan Ryzen CPU‘larla neredeyse aynıdır.
  • Hassas şirket verileriyle ilgilenmiyorsanız Ryzen PRO CPU‘ya yatırım yapmanıza gerek yoktur. Sıradan Ryzen CPU‘lar zaten güçlü güvenlik ve veri koruma özelliklerine sahiptir.

Bir iş bilgisayarı veya dizüstü bilgisayar için alışveriş yaparken Ryzen işlemcilerin “PRO” çeşitleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu CPU’ların daha güçlü olduğunu düşünebilirsiniz ancak durum böyle değil. Ryzen PRO CPU‘ların aslında kimler için olduğuna daha yakından bakalım.

AMD Ryzen CPU daki Harfler ne Anlama Geliyor

Ryzen PRO, Profesyoneller için Ekstra Güvenlik Sunuyor

Ryzen PRO CPU‘lar normal Ryzen işlemcilerin kurumsal versiyonlarıdır. Bir işletme yöneticisinin cihazında işleyebileceği hassas şirket verilerini korumak için tasarlanmıştır. Ryzen PRO CPU, cihazınızdaki verileri şifreler ve saldırganların cihazınıza fiziksel erişim sağlasalar bile verileri çalmasını zorlaştırır.

AMD bu güçlü korumayı birden fazla güvenlik katmanı aracılığıyla sağlıyor. İlk birkaç katman AMD‘nin tescilli güvenlik teknolojileridir —Shadow Stack, Secure Processor ve Memory Guard. Gerçek zamanlı şifreleme ve kontrol akışı saldırılarına karşı koruma sayesinde bu teknolojiler, sisteminizi yaygın yazılım saldırılarına, kötü amaçlı yazılımlara ve fiziksel hırsızlığa karşı korur. Ayrıca yetkisiz programların çalışmasını da engellerler.

İkinci katman grubu ise Microsoft Pluton Güvenlik İşlemcisi ve Windows 11 Güvenliğinden oluşuyor. Microsoft Pluton, yalnızca belirli AMD Ryzen ve Qualcomm Snapdragon işlemcilerde bulunan özel bir güvenlik işlemcisidir. Pluton genel güvenliği artırmak için çeşitli şeyler yapar: Kurcalanmış kodun yürütülmesini durdurmak için sisteminizin kod bütünlüğünü doğrular, şifreleme anahtarlarına ve kimlik bilgilerine erişimi engeller ve kötü amaçlı yazılımlara ve hırsızlığa karşı koruma sağlar.

Son katman, orijinal ekipman üreticisinin (OEM) güvenlik özelliklerinden oluşur. Örnekler arasında HP Wolf Security ve Lenovo ThinkShield yer alır . OEM güvenlik özellikleri genellikle biyometrik güvenlik , Wi-Fi sahtekarlığı, kötü amaçlı yazılım ve fidye yazılımı koruması vb. özellikleri içerir. OEM güvenlik özelliklerinin AMD veya AMD PRO CPU‘lara özel olmadığını unutmayın.

Ryzen PRO'nun Performansı Tüketici Ryzen CPU'larıyla Aynıdır

Ryzen PRO‘da sunulan ek güvenlik özelliklerine rağmen performans, PRO olmayan Ryzen CPU‘larla aynıdır. Teknik olarak PRO CPU‘lar yaklaşık %1-3 daha kötü performans gösterir ; bu, günlük görevlerde fark edemeyeceğiniz marjinal bir farktır.

Performansla ilgili tek gerçek uyarı, Ryzen PRO yongalarının hız aşırtma için kilidinin açılmamasıdır . Bunun nedeni AMD’nin Ryzen PRO için performanstan ziyade kararlılığa öncelik vermeyi seçmesidir. Bunun tek istisnası iş istasyonu Ryzen Threadripper PRO CPU’lardır; bunun nedeni muhtemelen bu çiplerin ekstra performansa ihtiyaç duyan profesyonellere yönelik olmasıdır.

Ryzen PRO'nun Ek Özellikleri

Güvenliğe ek olarak, tüm PRO işlemciler, PRO olmayan Ryzen’e kıyasla birkaç ek küçük iyileştirmeye sahiptir. Çoğu PRO çipinde entegre Radeon grafikleri bulunur , dolayısıyla özel bir grafik kartına ihtiyacınız yoktur.

Diğer bir kurumsal özellik ise geliştiriciler ve yöneticiler için uzaktan yönetimi kolaylaştıran bir özellik seti olan AMD PRO Yönetilebilirliktir. Son olarak AMD, bu yongalara hangi silikonun gireceğini elle seçerek “kurumsal düzeyde kalite güvencesi” vaat ediyor . Bu aslında küçük istikrar ve performans iyileştirmelerine yol açabilecek büyük bir avantajdır.

Sonuç olarak, hassas şirket verileriyle çalışmadığınız sürece Ryzen PRO CPU‘ya ihtiyacınız yoktur. Bu kurumsal çiplerin üretimi daha maliyetli olduğundan, bunlara sahip bilgisayarlar biraz daha pahalıdır. Ancak varsayılan Ryzen CPU‘ları ortalama tüketici için zaten güçlü bir yerleşik güvenliğe sahiptir, bu nedenle paradan tasarruf etmeniz daha iyi olur. Uyanık kalmak daha önemlidir; Şüpheli siteleri ziyaret etmeyin veya bilinmeyen dosyaları indirmeyin, iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanmayın ve zayıf şifrelerden kaçının.

 

Meslek hayatım boyunca edindiğim bilgileri elimden geldiğince sizlerle paylaşacağım, bunun yanında güncel gelişmeler, Online eğitimler ve Pratik bilgileri vermeye devam edeceğim.

Bir Cevap Yazın