Windows 11 ‘de Bir HDD veya SSD Nasıl Silinir?

Windows 11 de içeriğini güvenli bir şekilde formatlamanıza yarayan araçlara vardır. İster dahili bir sürücüyü ister harici bir USB sürücüyü silmek isteyin, bunu nasıl yapacağınız aşağıda anlatacağım.

HDD veya SSD yi Neden Güvenli Bir Şekilde Silmeniz Gerekir?

Bir HDD veya SSD den silinen dosyaları kurtarılmaktadır. Kurtarılıp kurtarılmayacağının mümkün olup olmadığı bir dizi faktöre bağlıdır.

Sürücü, silinen dosyalar basitçe “silinmiş” olarak “işaretler” ve daha sonra veriler bunların üzerine yazılır, böylece silinen verilerin kurtarılması kolaylaşır. Modern katı hal sürücülerde durum böyle değildir; çünkü bunların varsayılan olarak TRIM kullanması ve silinen dosyaların hemen silinmesini sağlamaktadır.

USB flash sürücüler gibi harici depolama aygıtları TRIM‘i desteklemez; bu, silinen dosyaların bir USB flash sürücüden kurtarılabileceği anlamına gelir.

Format Nasıl Atılır?

Herhangi bir sürücünün içeriğine sıfır yazmak için tek yapmanız gereken, sürücüyü tam formatlamaktır. Bunu yapmadan önce, bunun sürücüdeki tüm dosyaları tamamen sileceğini unutmayın. Ayrıca, Windows’u çalıştırırken Windows sistem sürücünüzün (C Sürücüsü)  formatlayamazsınız.

Başlamak için Dosya Gezgini’ni açın ve silmek istediğiniz sürücüyü bulun. Sağ tıklayın ve “Biçimlendir“i seçin.

Format Seçenekleri altında “Hızlı Biçimlerdir” seçeneğinin işaretini kaldırın. Bu, Windows 10 veya Windows 11‘in bunun yerine tam format gerçekleştirmesini sağlayacaktır. Microsoft‘un belgelerine göre , Windows Vista’dan sonra Windows, tam format gerçekleştirirken her zaman tüm diske sıfır yazar.

Hazır olduğunuzda sürücüyü biçimlendirmek için “Başlat“a tıklayın. İşlem diskin boyutuna ve hızına bağlı olarak biraz zaman alabilir.

PowerShell ile Format Atmak

Başlamak için, Yönetici izinlerine sahip Komut İstemi veya Windows Terminali gibi bir komut satırı ortamı başlatın. Windows 10 veya Windows 11‘de, Başlat düğmesine sağ tıklayıp veya Windows+X tuşlarına basıp “Windows PowerShell (Yönetici)“, “Komut İstemi (Yönetici)“, “Windows Terminali (Yönetici)” seçeneklerinden birine tıklayabilirsiniz. Menüde hangisi görünürse onu seçin; hepsi aynı işi yapacaktır yarayacaktır.

D’yi, boş alanı silmek istediğiniz sürücünün sürücü harfiyle değiştirerek aşağıdaki komutu çalıştırın:

Örneğin, E: sürücünüzdeki boş alanı silmek istiyorsanız aşağıdakileri çalıştırırsınız:

Komut, ilerleme durumunu komut satırında gösterecektir. Sürücünüzün hızına ve üzerine yazılacak boş alan miktarına bağlı olarak bitmesini bekleyin, biraz zaman alabilir.

Hepsi bu kadar artık diskinizdeki dosyalar silinecektirç

Meslek hayatım boyunca edindiğim bilgileri elimden geldiğince sizlerle paylaşacağım, bunun yanında güncel gelişmeler, Online eğitimler ve Pratik bilgileri vermeye devam edeceğim.
Cem BARUT

Bir Cevap Yazın