Illustrator ve Photoshop arasındaki fark nedir?

Illustrator ve Photoshop arasındaki fark nedir?

Dijital tasarım dünyasında, öne çıkan iki isim duruyor: Photoshop ve Illustrator. Bu iki Adobe uygulaması son derece popüler, ancak aralarındaki fark nedir? Neden birini diğerinin yerine kullanasın?

Her Şey Raster ve Vektör ile İlgili

Photoshop ve Illustrator‘ın bazı ortak yönleri vardır, ancak bunların ayrı ürünler olmasını gerektiren büyük bir fark vardır. Photoshopraster tabanlı” bir düzenleme uygulamasıdır, Illustrator ise “vektörler” tabanlıdır.

Raster tabanlı düzenleme uygulamaları, görüntüleri oluşturmak için pikselleri kullanır. Milyonlarca farklı renkteki piksel, görüntüyü oluşturmak için birleşir. Yakınlaştırdığınızda, pikselleri tek tek görebilirsiniz, ancak uzaktan fark edemezsiniz. Birçok kişinin kullandığı raster tabanlı bir uygulamaya örnek verecek olursak MS Paint‘tir.

Vektörler, “noktalar” veya “Pikseller” ile oluşturulmuş mükemmel düzgün çizgilere sahip şekillerdir. İstediğiniz herhangi bir boyuta ölçeklenebilirler ve çizgiler mükemmel bir şekilde bozulmadan net kalacaktır. Farklılıkları yakından inceleyelim.

Raster

Yukarıdaki görüntü, Photoshop‘taki bir şeklin yakınlaştırılmış görünümünü göstermektedir. Siyah eğrinin kenarları boyunca pikselleri görebilirsiniz. Şimdi Illustrator‘da vektör olarak oluşturulan aynı nesneye bir göz atalım.

Vectör

Siyah eğrinin kenarı tamamen pürüzsüz ve keskindir. Nesneye ne kadar yakınlaştırdığınız önemli değil. Illustrator‘da görüntülerken asla piksel görmezsiniz.

Raster, bir fırçayla boyamak gibidir. Uzaktan bakıldığında temiz görünebilir, ancak yaklaştığınızda, fırça darbelerindeki dokuyu ve herhangi bir düzensizliği görebilirsiniz. Vektör, kağıttan bir şekil kesip tuvale yapıştırmaya benzer. 🙂

Dosya formatları

Tahmin edebileceğiniz gibi, raster ve vektör de kendi dosya formatlarıyla birlikte gelir. Muhtemelen JPG ve PNG‘nin tipik raster dosya uzantılarını zaten biliyorsunuzdur. Yaygın vektör dosya uzantıları AI, EPS ve SVG‘dir .

İşte burada işler biraz karmaşıklaşıyor. Görüntü ve metin katmanları içeren devam eden bir Photoshop projesini PSD olarak kaydedebilirsiniz. Bir başkası bu PSD‘yi Photoshop’ta açıp düzenlemeye devam edebilir ve hatta yaptığınız bazı değişiklikleri geri alabilir.

Ancak, onu bir raster görüntünün son biçimine getirmek için JPG veya PNG olarak dışa aktarılması gerekir. Bu, tüm katmanları birleştirir. Değişiklikler artık geri alınamaz.

Illustrator ise farklı. Bir AI veya SVG, proje dosyasıdır. Bir vektör dosyası, tüm ayrı şekil ve metin katmanlarını korur. Birisi bir SVG dosyasını açabilir ve vektörü değiştirebilir.

Bununla birlikte, bir Illustrator projesini JPG veya PNG olarak da dışa aktarabilirsiniz; bu, her şeyi düz bir raster görüntüde birleştirecektir. Her iki uygulamanın sonucu aynı olabilir, ancak kullanım ve dosya şekilleri çok farklıdır.

Adından da anlaşılacağı gibi, Photoshop öncelikle fotoğraf düzenleme için kullanılır bir fotoğraftaki beyaz dengesini ayarlamak, kırmızı gözü kaldırmak, taranmış bir fotoğraftaki kırışıklığı silmek, fotoğraftaki bir nesneyi düzenlemek veya silmek vb. resimler üzerinde değişiklik ve oynamalar yapmak istiyorsanız, kullanmanız gereken uygulama Photoshop‘dur.

Illustrator, öncelikle logo tasarımı ve görüntü oluşturma gibi şeyler için kullanılır. Bir görüntüyü ölçekleme ve kalitesini koruma yeteneği bu durumlarda önemlidir. Örneğin bir logo pek çok farklı şekilde kullanılabilir. Logoyu kullanan kişinin onu yok etmeden yeniden boyutlandırabilmesi önemlidir.

Birçok tasarımcı, sıfırdan bir şey oluştururken Illustrator‘ı tercih eder. Bir daire çizdiğinizi ve biraz daha büyük olması gerektiğini fark ettiğinizi düşünün, Photoshop‘ta daireyi vurgular ve yeniden boyutlandırırsınız. Ancak bu resim kalitesini bozacaktır.

Illustrator‘de nesne tutamaçlarını kavrayabilir ve temiz bir şekilde ölçeklendirebilirsiniz. Şeklin kenarları temiz kalır. Bu, sıfırdan tasarım yaparken size çok fazla zaman kazandırır.

Photoshop ve Illustrator, tonlarca güçlü araca sahip karmaşık uygulamalardır, ancak aralarındaki farklar gerçekten raster ve vektör olarak özetlenebilir. Bu temel farkı anladığınızda, hangisini kullanmanız gerektiği kafanızda netleşir.

Güzel bir Bonus: Adode Lisanslı ve biraz pahalı, ancak bu iki uygulamanın ücretsiz ve neredeyse aynı işi yapabilen uygulamalar var GIMP (Photoshop’a açık kaynaklı bir alternatif) ve Inkscape (Illustrator’a açık kaynaklı bir alternatif) için kullanabilirsiniz.

Umarım bu yazım size “Illustrator ve Photoshop arasındaki fark nedir?” için hızlı bir bakış sağlamıştır. Herhangi bir sorunuz varsa, yorum bırakmaktan çekinmeyin

Meslek hayatım boyunca edindiğim bilgileri elimden geldiğince sizlerle paylaşacağım, bunun yanında güncel gelişmeler, Online eğitimler ve Pratik bilgileri vermeye devam edeceğim.
Cem BARUT

Bir Cevap Yazın