Cep Telefondaki Sensörler Ne işe Yarar ve Görevleri

Yanımızdan ayırmadığımız, Cep Telefondaki Sensörler günlük hayatımızı kolaylaştırıyor. Mevcut, Ekran parlaklığı otomatik olarak nasıl ayarlar? Telefon, çevirdiğinizde ekranı döndürmesini nasıl biliyor? Hepsi içeride gizlenmiş düzinelerce sensör sayesinde. Peki bu sensörler ne işe yarıyor ve görevleri nedir kısaca sizlere anlatmaya çalışacağım.

Ortam Işığı Sensörü

Ortam Işığı Sensörü, iPhone‘larda ve Android cihazlarda “Otomatik Parlaklık” adı verilen ortak bir özellikten sorumludur. Bu sensör, telefonunuzun etrafınızdaki aydınlatma koşullarını algılamasını ve ekran parlaklığını buna göre ayarlamasını mümkün kılar.

Sensör esasen etrafınızdaki tüm ışığı alır ve bunu ortam aydınlatma koşullarını hesaplamak için kullanır. Bu bilgi daha sonra, eşleşmek üzere parlaklaşan veya kararan ekrana gönderilir. Bu basit bir konsept ama son derece kullanışlı. Parlaklığı manuel olarak ayarlamanıza neredeyse hiç gerek kalmıyor.

İvmeölçer

İvmeölçer, akıllı telefonlarda en çok bilinen sensörlerden biridir. Birçoğumuz, ekranın ne zaman döndürüleceğinden sorumlu olduğunu varsayar, ancak bu görevlerinden yalnızca bir tanesi. Bu görevi tam yapabilmesi için yardıma ihtiyacı vardır.

ivmeölçer hareketi algılar. Yan yana, yukarı/aşağı ve ileri/geri olmak üzere üç yönde hareketi algılar. Esasen, telefonunuz ne zaman hareket etse, ivmeölçer bunu fark eder. Bir diğer önemli görevi ise adım sayıcı görevini yapar.

İvmeölçer, yerçekimine göre hareketi algılar. Herhangi bir hareketi algılamada oldukça başarılıdır, ancak telefonunuzun tam konumunu bilmekte pek başarılı değildir.

Parmak izi tarayıcısı

Optik, kapasitif ve ultrasonik olmak üzere üç ana parmak izi tarayıcı türü vardır. Optik tarayıcı aslında bir kameradır, parmağınızı taramak için ışık kullanır. 

Kapasitif bir tarayıcı, parmağınızı taramak için elektronik kapasitörler kullanır. Dokunmayı basılmadan algılayabilen “kapasitif düğmelerde” bulunan teknolojinin aynısıdır.

En güvenli parmak izi tarayıcısı için ultrasonik sensörlerdir. Bu sensör, parmağınızdaki tüm çıkıntıları algılamak için ses dalgalarını kullanır. Bunları kandırmak oldukça zordur, çoğunlukla ileri teknoloji akıllı telefonlarda bulunurlar.
Ekran içi veya Ekran altı parmak izi tarayıcıları optik veya ultrasonik sensörler kullanır. Cep telefonu alacaksanız buna dikkat etmenizde fayda var.

GPS (Küresel Konumlandırma Sistemi)

GPS (Küresel Konumlandırma Sistemi) muhtemelen telefonunuzdaki en iyi bilinen sensördür. Bu sensör, kesin konumunuzu bilmekten sorumludur. Haritalama uygulamaları ve diğer uygulamalar tarafından kullanılır.

GPS nasıl çalışır? Telefonunuzun içindeki GPS ünitesi, uydulardan pingler alır. Tam konumunuzu belirlemek için birden fazla uydudan gelen bilgileri kullanır. Bu nedenle, GPS sinyali bazen iç mekanlarda zayıf olabilir. Bu arada, tüm bunlar veri kullanmadan gerçekleşir.

Günümüzde akıllı telefonlar, daha da doğru konum ayrıntıları için baz istasyonu sinyal gücü ve kablosuz ağlarla birlikte GPS bilgilerini kullanır.

Jiroskop

İvmeölçerin telefonunuzu ne zaman döndürdüğünü bilmek için yardıma ihtiyacı olduğundan bahsetmiştim. Jiroskop bu yapbozun ikinci parçasıdır. Telefonunuzun ne kadar ve hangi yönde döndüğünü ölçer.

Ancak jiroskopun da yardıma ihtiyacı var. Her dönüş, telefonunuzu bir önceki döndürdüğünüz zamanla karşılaştırılır ve telefonunuz her zaman hafifçe döndürülür. Bu, zaman içinde “kaymaya” neden olarak bilgileri yanlış hale getirir.

İvmeölçer, bu kayma sorununu düzeltir ve ayrıca cihazın hareketi hakkında bilgi sağlar. Birlikte gerçek ivmeyi ölçebilirler, ancak yapbozun eksik olan bir parçası daha vardır. 😊

Kızılötesi sensör

Telefonunuzda parmak izi sensörü ile birlikte, yüz tanıma için kızılötesi sensöre sahiptir. iPhone‘un Face ID için kullandığı sensör budur .

Kızılötesi sensör, yüzünüzü bir dizi noktayla üç boyutlu olarak haritalamak için kızılötesi ışık kullanır. Kızılötesi ışık son derece önemlidir çünkü normal bir kameranın aksine her türlü aydınlatma koşulunda çalışmaktadır.

Telefonunuzun kilidini her açmaya çalıştığınızda, sensör yüzünüzü tarar ve siz olduğunuzu bildiği görüntülerle karşılaştırır. Eşleşirse, sensör telefona kilidini açmasını söyler. Aslında eski bir teknoloji ancak hâlâ günümüzde en çok işimize yarayan sensördür.

Lidar Sensörü

LiDAR, modern iPhone‘larda ve iPad‘lerde bulunan bir sensördür . Amacı, kendisiyle diğer nesneler arasındaki mesafeyi belirlemektir. Bunu, ışık darbelerinin geri dönmesinin ne kadar sürdüğünü ölçerek yapar. Radar gibi ama radyo dalgaları yerine ışıkla.

LiDAR‘ın radara göre avantajı, eviniz gibi küçük ölçekli ortamlarda daha iyi çalışmasıdır. LiDAR sensörü tarafından toplanan veriler, 3D modeller oluşturmak, artırılmış gerçekliği geliştirmek ve AirTag‘inizi bulmak için kullanılır.

Manyetometre

Telefonunuzu döndürme hareketini algılaması gereken son yapboz parçası Manyetometredir. Bu sensör aslında bir pusuladır, size hangi yönün kuzey olduğunu söyler. Pusula uygulamaları bu sensörü kullanır.

Manyetometre, cihazın zemine göre hangi yönde hareket ettiğini algılar. Bunu ivmeölçer ve jiroskoptan gelen bilgilerle birleştirir ve cihazın hangi yönde olduğunun kesinliğini hesaplar. Üçü birlikte çalışır ve birbirinin eksikliklerini tamamlar.

Yakınlık sensörü

Bir yakınlık sensörü tam olarak beklediğiniz şeyi yapar; yakınlığı ölçer. LiDAR‘a benzer şekilde, (göremediğiniz) bir ışık demeti yayar ve ardından nasıl geri döndüğünü ölçer.

Yakınlık sensörü en yaygın olarak ekranınızı ne zaman kapatacağınızı bilmek için kullanılır. Bir telefon görüşmesi için telefonunuzu yüzünüze tuttuğunuzda veya ekran açıkken cebinize koyduğunuzda ekranı kapatan Sensördür.

Burada yazılanlar, akıllı telefonlarda bulabileceğiniz en yaygın sensörlerden sadece birkaçı. Önemli işler yapan başka sensörler de var . Gördüğünüz gibi, birçoğu karmaşık işler yapmak için diğer sensörlerle birlikte ortak çalışır. Bunları bildikten sonra cebimizdeki telefonlara biraz daha saygı duyuyor insan, onlar gerçekten akıllı cihazlar.

Bu yazım size “Cep Telefondaki Sensörler Ne işe Yarar ve Görevleri” için hızlı bir bakış sağlamıştır. Herhangi bir sorunuz varsa, yorum bırakmaktan çekinmeyin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir