Bilgisayarınızın Fişini Gece Çekmeniz İçin 5 Neden?

Bilgisayarınızı gece boyunca açık bırakmak veya uyku modunda çalıştırmak cazip gelebilir, ancak Bilgisayarınızın Fişini Gece Çekmeniz için birkaç geçerli neden vardır.

Windows 10 Uyku Modu Nasıl Kapatılır?

Bilgisayarınızın Fişini Gece Çekmeniz için birkaç geçerli neden

1- Önemli Güç Tasarrufu Sağlayabilir

Bilgisayarınız uyku modunda veya gece boyunca boştayken çok fazla güç kullanmıyor olabilir, ancak sıfır watt kullanmak her zaman birkaç watt kullanmaktan daha az maliyetli olacaktır. Güç tasarrufunun sizin için buna değip değmeyeceği gerçekten bilgisayarınızın gece boyunca gerçek güç tüketimi ve gece boyunca elektrik için ne kadar ödediğiniz gibi faktörlere bağlıdır.

Bilgisayarınızı bir yıl boyunca gece boyunca çalıştırmanın size ne kadar elektrik maliyetine mal olduğunu hesapladıktan sonra, bu rakamın sizin için uygun olup olmadığına karar verin ve bunun maliyeti ne olursa olsun, tüketilen her watt’ın potansiyel bir çevresel etkiye sahip olduğunu unutmayın.

2- PC’yi Bozan Güncellemeleri Önleyebilirsiniz

Bilgisayarınızın hatalı bir güncelleme nedeniyle bir sorun geliştirdiğini görerek uyanmaktan daha kötü bir şey yoktur. Crowdstrike kesintisi gibi her zaman büyük bir sorun olmayabilir, ancak küçük bir hata bile tüm gününüzün üretkenliğini mahvedebilir. Bilgisayarınızı yalnızca kullanmaya başlama zamanı geldiğinde açarsanız ve o noktadan önce telefonunuzdan haberleri veya iş e-postalarınızı kontrol ederseniz, bilgisayarınızı tekrar açmadan önce bir güncellemede bir sorun olup olmadığını anlamanız oldukça olasıdır. Bu arada hatalı güncellemenin geri alınmış olma olasılığı bile yüksektir.

3- Bilgisayarınızı Saldırılara Karşı Daha Az Savunmasız Hale Getirir

Gücü olmayan bir bilgisayar hacklenemez ve bilgisayarınızı hiçbir şey için kullanmadığınız sırada kapalı tutmanız kötü amaçlı yazılımlara ve bilgisayar korsanlarına daha küçük bir fırsat penceresi sunma gibi ek bir avantajla birlikte gelir. Birisi siz bilgisayarınızın önünde otururken bilgisayarınızı ele geçirmeye çalışırsa, 
işi bitirmeden önce garip bir şeylerin olduğunu fark edebilirsiniz.

4- Bileşenlerdeki Aşınma ve Yıpranmayı Azaltabilir

Bilgisayar bileşenlerinin sınırlı bir ömrü vardır ve bilgisayarınızın çalıştığı her saat, o saatten saatler alır. Bu, birincil sürücüleri için mekanik sabit diskler kullanan bilgisayarlarda daha büyük bir sorundu, ancak günümüzde SSD‘ler bu tür aşınmayı bir endişe olarak büyük ölçüde ortadan kaldırdı. Mekanik sürücüler bir süre sonra uykuya geçecek ve motorlarını park edecek, bu da ikincil sürücüler için daha olasıdır, bu nedenle bu endişe de azalır.

Ancak bilgisayarınız sıvı soğutma kullanıyorsa, pompalarınız kullanım sırasında aşınır ve aynısı sisteminizde çalışan tüm fanlar için de geçerlidir. Teknik olarak, entegre devreler gibi elektronik parçalar da içlerinden güç aktıkça zamanla bozulur , ancak kabul edilmelidir ki, normal koşullar altında, bu gerçek dünya kullanımında önemli olmayacak kadar yavaş gerçekleşir. Yine de, bilgisayarınızda kullanım ömürleri kısalacak birkaç bileşen vardır.

5- Gürültü Kirliliğini Azaltır

Birçok kişinin bilgisayarlarının yatak odalarında olduğunu biliyorum, bu da sisteminizden gelen gürültünün uyumaya çalıştığınız süre boyunca orada olduğu anlamına geliyor. İnanın bana, ben de aynısını yaşadım. Bazı insanlar için bu beyaz gürültü gerçekten yardımcı olabilir, ancak eminim ki ekstra gürültü olmadan uyku kalitesi daha iyi olacak birçok insan vardır. Özellikle de sabit bir rölanti uğultusu yerine fanları yukarı ve aşağı hareket ettiren bir bilgisayarınız varsa.

Bilgisayarınız uyuduğunuz yerde olmasa bile, daha az gürültülü olması gereken bir yerde gürültüye neden olabilir, bu yüzden bunu aklınızda bulundurmanızda fayda var.

Elbette, bilgisayarınızı gece boyunca açık tutmanız için birçok meşru neden de vardır. Belki indirmeniz gereken büyük bir oyununuz vardır veya belki de bilgisayarınızı bir Plex sunucusu olarak da kullanıyorsunuzdur. Ancak, siz uyurken bilgisayarınız kelimenin tam anlamıyla hiçbir şey yapmıyorsa, fişi çekmenin zamanı gelmiş olabilir.

Kaynak: how-to geek

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir