Windows için Bilmeniz Gereken 10 Temel Komut

Windows için Bilmeniz Gereken 10 Temel Komut Günlük bilgisayar kullanımınızı daha verimli hale getirmek mi istiyorsunuz? Windows işletim sisteminde ustalaşmak, birkaç basit komutla mümkün! Bu blog yazısında, hem yeni başlayanlar hem de deneyimli kullanıcılar için oldukça yararlı olabilecek 10 temel Windows komutunu keşfedeceksiniz. Bu komutlar, bilgisayarınızda hızla işlem yapmanızı, sorunları çözmenizi ve sisteminizi daha iyi yönetmenizi sağlayacak. Eğer Windows‘un gizli yeteneklerini keşfetmek ve dijital becerilerinizi bir üst seviyeye taşımak istiyorsanız, okumaya devam edin!

Bu makalede listelenen tüm komutlar hem Komut İstemi’nde hem de PowerShell‘de kullanılabilir.

1. cd: Dizinleri Kolayca Değiştirin

Windows dosya sisteminde gezinmek bir labirent olmak zorunda değil. cd (dizin değiştir) komutu dizinleriniz arasında gezinmeyi kolaylaştırır.

Komutu kullanmak için, sadece cd yazıp ardından gitmek istediğiniz dizini yazmanız yeterlidir. Ana dizininizden Belgeler klasörünüze hızlıca atlamak mı istiyorsunuz? Şu komutu yazın:

cd Documents

Ya da belki bir seviye yukarı çıkmak istersiniz; cd.. yazabilirsiniz, bu sizi bir önceki dizine geri götürecektir. Bu, farklı dizinler arasında hızlıca gezinmeniz gerektiğinde faydalı olabilir.

Ayrıca, kök dizinden başlayarak tam yolu sağlayarak, nerede olursanız olun belirli bir yola gidebilirsiniz. Doğru sözdizimini ve yazımı kullanmayı unutmayın. System32 dizinine gitmek için şu komutu yazın:

cd C:\Windows\System32

2. dir: Dizin İçeriğini Listele

Bir klasörü açmadan içinde ne olduğunu görmek ister misiniz? dir (dizin) komutu sizin cevabınızdır. Tüm dosyaları ve dizinleri doğrudan terminalde listeler. Geçerli dizindeki her şeyin bir listesini almak için sadece dir yazın.

3. mkdir: Yeni Dizinler Oluştur

mkdir (make directory) komutuyla dosyalarınızı anında düzenleyin. İstediğiniz yerde yeni klasörler oluşturun. Yeni bir klasör oluşturmak şu komutu yazmak kadar basittir:

mkdir yeni_dosya

4. rmdir: Dizinleri Kaldır

İhtiyacınız olmayan boş bir klasörünüz mü var? rmdir (dizin kaldır) komutu bununla ilgilenecektir. Ancak boş değilse, farklı bir yaklaşıma ihtiyacınız olacak. Boş bir dizini kaldırmak için, sadece şunu yazın:

rmdir yeni_dosya

5. del: Dosyaları Sil

Bir dosyayı silmeniz mi gerekiyor? Del komutu bunu yapacaktır. Akıllıca kullanın çünkü bir kere silindiğinde silinmiştir (bir nevi). Sabit disklerdeki silinen dosyalar hemen silinmezken , solid-state disklerde veriler daha hızlı silinebilir.

Bir dosyayı silmek için, del komutunu ve ardından silmek istediğiniz dosyayı/dosyaları yazın. Örneğin, file.txt’yi silmek için şunu yazın:

del file.txt

Bu güçlü bir emirdir, bu yüzden dikkatli kullanın.

del komutu, kullanımına yanıt olarak hiçbir şey yazdırmaz, bu sizi şaşırtabilir. Komutu çalıştırdığınızda, dosya sessizce silinecektir. Dosyanın silindiğini, dosyanın bulunduğu dizinin içeriğini kontrol etmek için dir komutunu kullanarak doğrulayabilirsiniz.

6. Copy: Dosyaları Başka Bir Konuma Kopyala

Dosyalarınızı yedeklemek mi istiyorsunuz? Kopyalama komutu dosyaları çoğaltmayı kolaylaştırır. cembarut.txt dosyasını C:\cem2 klasörüne kopyalamak için aşağıdakileri yazın:

copy cembarut.txt C:\cem2

7. Move: Dosyaları Yeni Bir Konuma Taşı

Dosyalarınızı yeniden mi düzenliyorsunuz? Move komutu, dosyaları yeni bir konuma kopyalamak zorunda kalmadan Windows‘ta taşımanıza olanak tanır. Bir dosyayı taşımak için, move komutunu, ardından dosya adını ve son olarak taşınmasını istediğiniz konumu kullanın.

Örneğin, cembarut.txt dosyasını C:\cem klasörüne taşımak için şu komutu yazın:

move cembarut.txt C:\cem

8. type: Bir Metin Dosyasının İçeriğini Görüntüle

Bir metin dosyasını açmadan içine göz atmak ister misiniz? Type komutu, içeriğini doğrudan terminalde görüntüler. Bu, type ve ardından okumak istediğiniz metin dosyasını girerek yapılabilir. cembarut.txt‘yi okumak için şu komutu kullanın:

type file.txt

9. systeminfo: Sistem Bilgilerini Görüntüle

systeminfo komutu, Windows sisteminizin genel görünümünü sağlar , sorun giderme veya merakınızı giderme için mükemmeldir. İşletim sistemi sürümü, işlemci türü ve takılı RAM gibi bilgileri görüntüler. Ayrıca bilgisayarın ağ yapılandırması hakkında ayrıntılar içerir.

10. tree: Dizin Yapısını Görüntüle

Tree komutu, bir sürücünün veya yolun dizin yapısının grafiksel bir gösterimini görüntüler. Dosyalarınızın ve klasörlerinizin düzenini görmenin kullanışlı bir yoludur. Kullanıcılar dizininin yapısını görmek için şu komutu yazın:

tree c:\users

İşte karşınızda: Yeni başlayanlar için sizi bir bilgisayar dahisi gibi hissettirecek 10 temel Windows komutu. Bu komutları uygulayın ve kısa sürede Windows sisteminizde kolayca gezinebilir, yönetebilir ve sorun giderebilirsiniz. Keşfetmeye devam edin, denemeye devam edin ve komut satırı becerilerinizin nasıl geliştiğini izleyin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir