Firefox Quantum, Google Chrome’dan %30 daha az bellek tükettiğini iddia ettiği yeni tarayıcısını kullanıma sundu. bizde bu iki tarayıcı arasında kıyaslama yaptık.
Firefox birkaç yönden Chrome’a çok benziyor ancak Firefox’un DNA’sının ayrılmaz parçaları olan Chrome’unkinden daha güçlü ve özelleştirilebilir.
Firefox kullanıcılarının en sevdiği eski XUL uzantılarını tamamen devre dışı bıraktı ve iki yıl önce Mozilla’nın uygulamaya başladığı WebExtensions’ı destekliyor. Eski eklentiler kendilerini geliştirmedi bu da Firefox un yavaşlamasına neden oluyordu. Klasik Firefox eklentilerine kıyasla, WebExtensions yapabilecekleri şey bakımından daha sınırlı, buda kullanıcıları nasıl etkileyecek önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Firefox mühendisleri tarayıcıyı yeniden inşa etmek için 7 milyon satırlık kod üzerinde çalıştılar. Quatum, Google Chrome’dan yüzde 30 daha az bellek kullanıyor ve bu sayede daha fazla sekme açmak ve bunlar arasında geçiş yapmak bir sorun olmaktan çıkıyor.
Firefox Quantum’un arayüzü, userChrome.css dosyası ayrıntılı olarak özelleştirilebilir . Bu dosya, tarayıcının arayüzünü istediğiniz şekilde herhangi bir şekilde değiştirebilir. Menü öğelerini Firefox’un sekme menüsünu gizlemek mi, yoksa sekme çubuğunu ana araç çubuğunun altına mı taşımak istersiniz? Bunu yapabilirsin. Yeni Sekme sayfası gibi tarayıcı sayfalarının içeriğini değiştirmenize izin veren userContent.css dosyası da var.
Config Bölümüyle istediğinizi yapın
Chrome veya diğer tarayıcılarda bulunmayan çok sayıda yapılandırma seçeneğine derinlemesine erişmenizi sağlar. Firefox’un eski Yeni Sekme sayfasını geri yükleme , Cep entegrasyonunu devre dışı bırakma veya metin oluşturma ayarlarını ve diğer düşük seviye tarayıcı seçeneklerini düzenleme gibi bir çok ayarlar mevcut.
Chrome, farklı süreçlerde farklı web sayfalarını çalıştırarak ve her birini ayrı bir CPU’ya atayarak birden fazla çekirdekten yararlanırken, Firefox’un Quantum CSS’si, Baskılı Stil Sayfası (CSS) çalışmalarını bilgisayarınızdaki tüm çekirdeğe bir kerede kullanıyor.
Eğer düşük işlemci ve Ram e sahipseniz Firefox Quantum u kullanmanızda yarar var.
Kişisel Fikrim: Firefox Quantum özellikle yavaş açılan sayfalarda test ettiğimde Chrome dan az bi fark ile daha hızlı açıyor, ancak işlemci ve ramm kullanımına gelirsek ciddi bir fark görünüyor, 10 sayfa açmama rağmen bilgisayarımın işlemci performansı çok iyi seviyede idi, Chrome da açtığımda 6 sayfadan sonra fan çalışmaya başladı 🙂
Chrome un webdeki yazı gösterimi windows ortamında pek kaliteli değil, ancak Firefox Quantum ile bakıldığında arada ciddi farklar var, gözü yormayan ve net yazı sitilleri bizi karşılıyor.
Firefox’un ayrıca, Apple Safari ve Microsoft Edge gibi diğer modern tarayıcılarda bulunan Okuma Modu da bulunuyor. Chrom da bunu bir eklentiyle ekleye bilirsiniz ancak 3 taraf yazılım kullanmanız gerekiyor.
Okuma Moduna geçmek için yapmanız gereken araç çubuğundaki okuma moduna tıklamanız.
Firefox Quantum ve Chrome arasındaki bu rekabet beni çok heyecanlandırıyor iki tarayıcının rekabet etmesi bizlerin en iyi tarayıcıya ulaşmamız için fırsat doğruyor.
Firefox Quantum İndir: https://www.mozilla.org/tr/firefox/