3. Havalimanında Yolcuları IGABOT karşılayacak

İstanbul 3. Havalimanı inşaatının yüzde 73’ü bitti. Helikopterle incelemede bulunan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ı, havalimanında ‘IGABOT’ isimli Türk-Çin ortak yapımı robot “Hoş geldiniz” diye karşıladı. Yolcuları yardımcı olacak IGABOT, çeviri hizmeti verecek, üzerindeki kameralarla öncelikli ve sakıncalı yolcuları tanıyacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Yeni Havalimanının Türkiye’nin havacılıkta geldiği son noktanın göstergesi olduğunu belirterek, inşaatın yüzde 73’nün tamamlandığını söyledi. Dün helikopterle inşaat alanını havadan gezdikten sonra terminalde incelemelerde bulunan Arslan, kendisini ’Hoşgeldiniz’ diyerek karşılayan havalimanının yeni personeli IGABOT isimli Türk-Çin ortak yapımı robotu tanıttı. Yeni havalimanında yolcuların yönlendirme ve bilgi verme ihtiyacını karşılayacak olan IGABOT, aynı zamanda çeviri hizmeti verecek. Üzerindeki kameralarla birlikte öncelikli yolcuları tanıyacak ya da sakıncalı yolcuları merkeze haber verecek özelliğiyle dikkat çeken IGABOT’un kameralar vasıtası ile tek merkezden izleme yapılabilecek. Terminalde ilk etapta 5 adet akıllı robotun kullanılması planlanıyor.

TÜM UÇAKLAR ARTIK KÖRÜKTE

Süren çalışmalar hakkında da bilgi veren Arslan, yaz aylarında 32 bin olan çalışan sayısının kış aylarıyla birlikte 30 bine indiğini, inşaatın bitimine doğru bu sayının 35 bine yükseleceğini söyledi. Havalimanından 150 havayolu şirketini 350 noktaya sefer yapacağını aktaran Arslan, bir günde 3 bin 500 uçağa hizmet verilebileceğini aktardı. Arslan, “Yeni havalimanına gelen bütün uçaklar körüğe yanaşacak. Açıkta park edip yolcu indirmek olmayacak. Servis araçlarının tamamı tünellerden geçecek. Bunun için 22 kilometrelik tünel, 371 uçaklık park yeri var. Bütün etaplar tamamlandığında bu sayı 454 olacak“ diye konuştu.

9 BİN KAMERAYLA GÜVENLİK

Yeni havalimanının akıllı sistemle donatıldığını belirten Arslan, yolcuların bütün hareketlerinin 9 bin ayrı kamerayla havalimanı girişinden uçağa binene kadar takip edileceğini, böylece yaşanabilecek sıkıntılara anında müdahale edileceğini açıkladı. Arslan, 3 bin 750 metre uzunluğundaki birinci pistin bittiğini, 4 bin 100 metre uzunluğundaki ikinci pistin ise beton işlerine ay sonu başlanacağını söyledi. Türkiye’nin yeni havalimanından çok büyük beklentisinin olduğunu altını çizen Arslan, “İşletme döneminde 100 bin kişiye, tüm etapları tamamlandığında ise 200 ila 225 bin kişiye istihdam sağlayacak bu havalimanı Türkiye’nin GSYH’sinin yüzde 4.89’una denk geliyor” dedi.

Kaybak: http:/ /www.yenisafak.com/ekonomi/yolculari-igabot-karsilayacak-2830914

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir