Apple M1 Chip ile çalışan ilk Mac bilgisayarları tanıttı
Apple Temmuz ayında 2006’dan beri kullandığı Intel işlemcilerini bırakacağını açıklamıştı. Mac için tasarlanan M1 adlı ilk işlemcisini resmen duyurdu. M1 chip güçlü GPU‘nun yanı sıra sekiz çekirdekli bir tasarıma sahip olmakla birlikte Mac için verimlilik ve performans sunuyor.
Apple M1 işlemcilerin pil ömrü, hızlı uyanma ve iOS uygulamalarını çalıştırma gibi avantajlara sahip olduğunu söylüyor.
Apple M1 Chip ile önemli ölçüde daha iyi yazılım optimizasyonu sunabilir. Apple macOS 11 Big Sur‘un özellikle M1 işlemci için optimize edildiği anlamına gelir . Apple macOS ve Mac‘in birlikte ne kadar iyi performans göstereceği konusunda çok daha fazla bilgi ve kontrole sahip. Yeni M1 çipinin teknik özelliklerine değinmeden bile, macOS‘taki iyileştirilmiş optimizasyon, çarpıcı performans ve güvenilirlik iyileştirmeleri sağlıyor.
Yeni işlemci çiplerinin kullanılacağı modellerden bazıları şöyle:
- 13 inçlik MacBook Air: Yeni M1 Chip sayesinde laptopta soğutma fanına gerek kalmadı
- 13 inçlik MacBook Pro: Bu modelde fan varlığını sürdürüyor fakat dolu pil ile video izleme süresi 10 saatten 20 saate çıkıyor
- Mac Mini: Ekranı olmayan, mini masaüstü bilgisayarda da yeni işlemci yer alacak
Apple‘ın internet sitesinde yer alan bilgilere göre bundan sonra tüm MacBook Air modelleri yeni işlemciyle satılacak.
Diğer iki modelde ise Intel işlemci seçeneği sunulmaya devam edecek.
Apple yeni M1 işlemcisini duyurduğunda, Apple bunun “Mac için özel olarak tasarlanmış ilk Chip” olduğunu duyurdu. 16 milyar transistörlü 5 nanometre kullanılarak üretildi. Apple “küçük boyut ve güç verimliliğinin kritik öneme sahip olduğu Mac sistemleri için” tasarlandığını söylüyor.
Apple M1 Chip in en yeni laptop çiplerine denk güçte olduğunu, buna karşın çeyreği kadar enerji tükettiğini söylüyor.
Yeni çipin dezavantajı ise en fazla 16 GB RAM hafızası ile gelmesi.
M1 işlemcili Mac’ler de SDD Sınırının ise 2TB olması, Intel işlemcili Mac lerde bu sınır 4TB
Intel işlemcili Mac’lerde bu miktar dört katına kadar çıkabiliyordu.
Apple’ın çipleri Arm tabanlı olarak da adlandırılıyor. İşlemcinin emirleri nasıl yerine getireceğini kontrol eden sistem, İngiltere merkezli Arm şirketi tarafından geliştiriliyor.
M1 yongasının merkezin de dört yüksek performanslı çekirdek ve dört yüksek verimlilik çekirdeğine sahip 8 çekirdekli bir CPU bulunuyor. Apple, bunların “düşük güçlü işlemci de dünyanın en hızlı CPU çekirdekleri” olduğunu söylüyor.
Bunun bir diğer avantajı da iPhone ve iPad uygulamalarının laptoplarda da çalıştırılabilecek olması.
Fakat uygulama geliştiricilerinin bunun için, uygulamalarını dokunmatik ekran olmadan çalışabilecek şekilde güncellemesi gerekecek.
Yeni çipin bir dezavantajı ise Intel çipleri için yazılmış uygulamaların yeni çipe göre uyarlanması olacak.
Bu gerçekleşene kadar bu programlar Apple‘un Rosetta 2 adlı emülatöründe çalışacak. Fakat emülatörler uygulamaların daha yavaş çalışmasına yol açıyor.
M1 İşlemciler ile desteklenen ilk Mac’ler MacBook Air, Mac mini ve 13 inç MacBook Pro‘dur. Bu makinelerin üçünün de USB 4 ve Thunderbolt‘u destekleyen iki USB-C bağlantı noktasına sahipler. Muhtemelen yalnızca iki bağlantı noktasını desteklemesi, M1 işlemcisinin diğer bir dezavantajıdır.
Son olarak Apple, M1 çipinin “Mac için özel olarak tasarlanmış yeni bir çip ailesi olduğunu unutmayın” bu sadece bir başlangıç.
Geleceğe baktığımızda, Mac için Apple Silicon geçişi ile ilgili söylenecek çok şey var. Apple, Mac serisinin geri kalanı için daha güçlü ve daha çok yönlü işlemcilerle M1 çipi üzerine inşa edecek.
Microsoft da işletim sisteminin Qualcomm tarafından geliştirilen Arm çiplerinde çalışması için büyük çaba sarf etti.
Bu yıl bu çiplerde çalışan ilk bilgisayarı Surface Pro X‘i tanıtan Windows, bunu henüz yaygın kullanılır hale getiremedi.
İntel firmasının tekelinde olan işlemciler, böylelikle hem rekabeti getirecektir, hem de en iyisi olmak için bir yarış içerisinde olacaklardır. Bu yarış da biz kullanıcılar için muhteşem olacaktır.