Bir VPN satın alıyorsanız veya hatta bu hizmetlerin sizin için neler yapabileceğini merak ediyorsanız, muhtemelen “VPN tüneli” veya “güvenli tünel” terimiyle karşılaşmışsınızdır. Bu tüneller tam olarak nedir ve neden önemlidir?
VPN Tüneli Nedir?
Kısa cevap, bir VPN tünelinin sizinle VPN‘niz arasında şifreli bir bağlantı olmasıdır. Bunu, ne ISS‘niz ne de ziyaret ettiğiniz siteler, şifrelemeyi kırmadıkça ne yaptığınızı göremez ki bu pratik olarak imkansızdır. Tüneller, internet bağlantınıza büyük ölçüde güvenlik katar ve birçok VPN hizmeti, onları çevrimiçi güvenliğin alfa ve omega’sı olarak tanıtır.
Tabii ki, bundan biraz daha fazlası var. Uzun cevap için öncelikle internetin nasıl çalıştığına dair biraz daha detaya girmemiz gerekiyor . İnternette bir siteye erişirken, cihazınızdan ISP‘nize bir bağlantı kurarsınız, bu da sinyali ziyaret ettiğiniz siteye iletir. Bu senaryoda, hem ISS‘niz hem de site nerede olduğunuzu bilir ve web’de nasıl hareket ettiğinizi izleyebilir.
Bir VPN veya sanal özel ağ, bu izlemenin bir kısmını iki şekilde engeller: önce bağlantınızı yeniden yönlendirerek ve ardından onu şifreleyerek. ISP’nizden siteye gitmek yerine, bağlantınızı kendi sunucularından biri üzerinden yönlendirir. Bu, IP adresinizi sunucunun adresiyle değiştirir ve başka bir konumdaymışsınız gibi görünmesini sağlayarak sizi takip etmeyi zorlaştırırken bölgesel kısıtlamaları aşmanıza yardımcı olur.
VPN‘ler, bağlantınızı yeniden yönlendirebilecek tek program türü değildir: Tor’un yaptığı gibi proxy’ler de bunu yapar . VPN‘ler bağlantılarını güvenli tünel kullanarak şifreledikleri için bu ikisinden farklıdır. Bunun avantajı, şifrelemenin, ne ziyaret ettiğiniz sitenin ne de ISS‘nizin ne yaptığınızı bilmemesini sağlamasıdır.
VPN Tüneli Nasıl Çalışır?
VPN tünellerini düşünürken, onları görselleştirmenin kullanışlı bir yolu, araba kullanıyormuşsunuz gibi olur. Açık yolda giderken herkes sizi görebilir. Bir tünele girdiğiniz an, çok daha zor hale geliyor. Analojiyi biraz daha ileri götürmek gerekirse, bir VPN durumunda, tünelin ayrıca her iki ucunda korumalar ve içerideyken bir tür gözetim önleme koruması vardır.
Sonuç olarak, bir VPN sunucusu aracılığıyla bağlandığınızda, etkinliğinizle ilgili herkesin görebileceği tek şey rastgele anlamsız sözlerdir, ISS‘nizin bir VPN kullanıp kullanmadığınızı görmesi için bazı protokoller uygulaması gerekir ancak ISS ler bunu pek umursamaz.
Protokoller ve Şifreleme
Bağlantınızı şifrelemek için bir VPN, protokol denilen şeyi kullanır, iki makine arasında belirli kurallar kullanarak birbirleriyle nasıl “konuşacakları” konusunda bir tür anlaşma. Bir VPN protokolü söz konusu olduğunda, bu, kullanılan şifreleme türü ve trafiğin hangi bağlantı noktalarından yönlendirileceği gibi belirli gereksinimleri belirler.
Birçok şifreleme seçeneği vardır, ancak en yaygın olanı AES olarak adlandırılır. 128-bit ve 256-bit olmak üzere iki çeşidi vardır ve sonuncusu genellikle ” askeri düzeyde şifreleme ” olarak tanıtılır. Ancak uygulamada, güvenlik söz konusu olduğunda çok fazla bir fark yok gibi görünüyor. Her iki varyantın da kırılması çok uzun bir zaman alacaktır (milyonlarca veya milyarlarca yıl düşünün).
Kullanılan protokolün türü, en önemlisi hızınız olmak üzere bir dizi faktörü etkileyebilir. Genel olarak konuşursak, şifreleme ne kadar “ağır” olursa, bağlantınız o kadar yavaş olur ancak bir tüketici olarak dikkat etmeniz gereken en iyi şey, seçtiğiniz VPN sağlayıcısının OpenVPN‘in etkin olduğundan emin olmaktır. Bu protokol, çoğu durumda çoğu insan için en iyi seçimdir.
Bu yazım size “VPN Tüneli Nedir ve Nasıl Çalışır?” için hızlı bir bakış sağlamıştır. Herhangi bir sorunuz varsa, yorum bırakmaktan çekinmeyin.