USB-A ve USB-C Arasındaki Fark nedir?

USB-A ve USB-C Arasındaki Fark nedir?

Piyasada bulunan tüm farklı USB standartlarıyla, seçeneklerin sayısı azaldıkça seçim yapmak kolaylaşır. USB-A ve USB-C, USB‘nin en yaygın iki biçimidir ve ikisi arasındaki farkları bilmek, tüm cihazlarınızın ve çevre birimlerinizin neler yapabileceğini anlamak için çok önemlidir.

En çok kullandığımız USB-A ve USB-C arasındaki fark nedir? Hangisi daha işlevseldir gibi konuları aşağıda cevaplamaya çalışacağım. 

USB-A nedir?

USB Type-A bağlantıları, USB bağlantı noktasının fiziksel tasarımını ifade eder. Her USB bağlantısı, ana cihazda bir bağlantı noktası, bir bağlantı kablosu ve bir alıcı cihazdan oluşur. USB-A, geleneksel bir USB ana bilgisayar bağlantı noktası tasarımıdır ve cihazlarda tanınması en kolay olanlardan biridir.

Bu alt kısmı pimli konektörlere ayrılmış yatay bir bağlantı noktasıdır. Bu düzenleme, kaç defa denemeniz gerektiğine bakılmaksızın, yalnızca mükemmel şekilde takılmış kabloyla çalışan, tek taraflı USB bağlantısını noktasıdır.

USB-B tasarımı, ana bilgisayara bağladığınız cihazdaki alıcı bağlantı noktasıdır. Tip B bağlantıları, neredeyse küçük bir ev gibi bir tarafta yuvarlatılmış köşeli kare şekillerinden dolayı kolayca tanınabilir. USB-B, bir ucunda USB-A bağlantısı ve USB-B bağlantısı bulunan harici çevre birimleri içindir. bir tarafı USB-B diğer tarafı USB-B kabloları vardır, ancak nadiren kullanılırlar.

USB-B
USB-C nedir

USB-C, bugün gördüğümüz gibi, bağlantı noktalarının yaygın tüketici cihazlarına ulaşması birkaç yıl sürmesine rağmen, 2014 yılında resmi olarak duyurulan daha yeni bir bağlantı noktası tasarımıdır. Eski USB-A bağlantı noktası sorunlarının çoğunu çözmek için tasarlanan USB-C, tamamen yeni bir USB bağlantı noktası türüdür. USB-C‘nin kritik özellikleri şunları içerir:

  • Hangi yöne çevrilirse çevrilsin bir bağlantı noktasına sığan, A, B, mini ve mikro bağlantıların tümünü aynı anda değiştirmek üzere tasarlanmış daha ince bir tasarım.
  • 100 watt, 20 voltluk bir bağlantı, eski bağlantı noktasından çok daha güçlüdür ve daha büyük cihazlara kolayca güç sağlayabilir.
  • USB-A‘dan çok daha yüksek aktarım hızları potansiyeli.
  • Her iki uçtaki cihazları (doğru kablolarla) şarj etmek ve daha büyük cihazları şarj etmek için güç dağıtımı desteği .
  • 4K videonun ekrana aktarılması dahil olmak üzere çok daha yüksek kalitede video iletimi desteği.
  • HDMI veya VGA gibi belirli bağlantılar için veya daha eski USB bağlantı türleri için çok sayıda farklı adaptöre izin veren alternatif modlar için destek.
  • Thunderbolt 3 bağlantılarıyla potansiyel uyumluluk, bir USB-C bağlantı noktasının ekstra donanımla Thunderbolt 3 bağlantı noktası olarak ikiye katlanabileceği anlamına gelir.
USB-C daha iyi bir bağlantı mı?

Doğru veri standardıyla USB-C, USB-A‘dan çok daha hızlı ve çok yönlüdür. Zamanla, USB-C bağlantılarının tüm eski USB-A bağlantılarının ve diğer bağlantı noktalarının yerini almasını bekleyebilirsiniz. Ancak bu geçiş muhtemelen yıllar alacak.

Şimdilik, USB-A, çoğu bilgisayarda, öncelikle uyumluluk sorunlarıyla ilgilenmek için USB-C‘nin yanında görünüyor. İnsanlar hala daha eski akıllı telefonlara, alıcılarda, TV’lere, klavyelere de USB-A / B bağlantısı gerektiren birçok çevre birimine sahipler.

Çoğu kişi USB-C‘yi tüm eşyalarıyla geriye dönük uyumlu hale getirmek için bir adaptör satın almak istemiyor. Bu eski cihazların kullanımı azaldıkça, USB-C herkesin kullanacağı bağlantı noktası haline gelecek. 

USB 3.0 veya 3.1 , USB bağlantıları için belirli veri protokollerini ifade eder: Fiziksel bağlantı noktasını tanımlamak yerine, bu bağlantı noktasının işleyebileceği veri formatlarını ifade eder. Daha fazla yetenek ve daha yüksek hız elde etmek için USB-A ve USB-B tasarımlarında bir değişiklik gerektiren USB 3.0 ile önemli bir değişiklik geldi. USB 3.0 ve üstünü destekleyen USB-A kabloları, standart gri kablo yerine mavi pin koruyucu ile birlikte gelir.

USB 3.1, tipik olarak USB 3.1 Gen 1 ve USB 3.1 Gen 2‘ye bölünmüştür ve 10 Gbps‘ye kadar hızlar ve yeni şarj özellikleri dahil olmak üzere USB-C‘nin desteklediği veri iyileştirmelerinin çoğunu bizlere sunar.

  • USB-A ve USB-C, veri yeteneklerini belirleyen USB 3.1‘e kadar çeşitli veri standartlarına sahip olabilir.
  • USB 3.1, adaptörler gerektirmesine rağmen, diğer standartlarla geriye dönük uyumludur, bu da onu kullanması mükemmel bir standart haline getirir.
  • Yalnızca bir USB-C bağlantısı, USB 3.1 Gen 2‘nin tüm potansiyelini kullanabilir.
  • Kablolar ve cihazlar aynı zamanda USB veri standardını da desteklemelidir – USB 3.1 ile bir bağlantı noktası alırsanız, kablonuz ve bağlı cihazınız da bundan tam olarak yararlanmak için 3.1’i desteklemelidir.
  • Kemerleri bağlayın: USB 3.2 standartları şimdiden yollarına devam ediyor ve çeşitli türler ve her biri kendi adıyla işleri daha da kafa karıştırıcı hale getirecek.
Meslek hayatım boyunca edindiğim bilgileri elimden geldiğince sizlerle paylaşacağım, bunun yanında güncel gelişmeler, Online eğitimler ve Pratik bilgileri vermeye devam edeceğim.
Cem BARUT

Bir Cevap Yazın