SSD ve HDD arasındaki fark nedir?
Şu anda, dizüstü bilgisayarınız için bir depolama cihazı (Hard Disk) arıyorsanız, aralarından seçim yapabileceğiniz iki seçenek var.
Bu cihazlara HDD (Sabit Disk Sürücüsü) ve SSD (Solid State Disk – Katı Hal Sürücüsü) denir. Eski teknoloji olan HDD hız sınırlamaları, şoka karşı savunmasız mekanik bileşenler veya yüksek güç tüketimi de dahil olmak üzere SSD’nin sahip olmadığı birçok tasarım dezavantajına sahiptir.
HDD veya SSD hakkında konuşurken, bir depolama cihazı satın almadan önce, doğru kararı verebilmeniz için aralarındaki farkları göz önünde bulundurmanızı öneririm.
SSD ve HDD Nasıl Seçilir?
SSD’ler ve HDD’ler (veya sabit sürücüler) arasındaki farkları açıklayacağım ve avantaj ve dezavantajlarına karar vermenize yardımcı olacağım.
Geleneksel sabit disk, bilgisayara gerek kalmadan veri depolayan bir cihazdır. Bu, RAM’de depolanan veriler gibi sistemi kapattığınızda üzerindeki bilgilerin “kaybolmadığı” anlamına gelir. Sabit sürücü, HDD verilerinizi depolayan manyetik bir katmana sahip metal bir plakadır.
Bir SSD, sabit sürücünün yaptığı her şeyi yapar, ancak bilgi, güç olmadığında bile verileri tutan birbirine bağlı flash yongalarında saklanır.
Flash Yongalar
SATA SSD’de, dizüstü bilgisayar HDD yuvasına sığacak şekilde boyutlandırılmış, biçimlendirilmiş ve kablolu bir aygıt. Bu flash bellek yongaları, USB bellek sürücülerinde kullanılanlara göre farklı tiptedir ve genellikle daha hızlı ve daha güvenilirdir. Bu nedenle SSD’ler aynı özelliklere sahip USB bellek cihazlarından daha pahalıdır.
Cihaz ömrü beklentisi belirleyicidir ve bu özellik bir depolama cihazı seçerken en önemli faktör olabilir. SSD’lerin hareketli parçaları yoktur, yani mekanik bir kırılgan noktası yoktur. SSD’lerin HDD’lere kıyasla daha çok sağlamlık beklentisi vardır. Ancak elektrik kesintileri durumunda SSD’ler geleneksel HDD’lerden daha çabuk etkilenip arızalanabilir.
Hız da kritik bir özelliktir ve daha hızlı bir depolama cihazı arıyorsanız, SSD büyük üstünlük ile kazanır. Bu depolama aygıtları geleneksel bir HDD’den on kat daha hızlıdır.
SSD ve HDD Disk hızlarını anlatan bu video en güzel örneklerinden Windows un açılış hızları.
Görüş: Masaüstü Bilgisayar toplayacaksanız eğer Eski tip HDD almanız daha doğru olacaktır, hem fiyat olarak hemde depolama kapasitesi olarak daha makul sayılacak ücrete alabilirsiniz. Masaüstü Bilgisayarlarda elektrik kesintisinde direk kapandığı için ilerleyen zamanlarda SSD lerin arızalanma olasılığı çok yüksektir.
Eğer Notebook veya taşınabilir cihazlarınıza alacaksanız SSD tavsiye ederim, elektrikler kesildiğinde direk etkilenmeden Batarya ile devam etme özelliği olduğu için SSD niz etkilenmiyecektir.