LinkedIn Gizlilik Ayarlarınızı Yönetme
LinkedIn, alanınızdaki profesyonellerle bağlantı kurmanın, iş fırsatları bulmanın ve kimlik bilgilerinizi oluşturmanın en etkili yoludur. Bununla birlikte, gizlilik ayarları kafa karıştırıcı ve yönetilmesi zor olabilir. Bunu nasıl düzelteceğiniz aşağıda anlatıyorum.
LinkedIn Gizliliği: Genel Bakış
Diğer sosyal ağlardan farklı olarak, LinkedIn‘deki gizlilik yalnızca yayınlarınızı ve profilinizi kimlerin görebileceğini yönetmekle kalmaz, aynı zamanda sitede neler yaptığınızı kimin görebileceğini de yönetir.
Örneğin, istihdam durumunuzdaki değişiklikler, yeni bağlantılar ve birisinin profiline bakıp bakmadığınız başkaları tarafından erişilebilecek bilgilerdir. Bu nedenle, özellikle iş bulmak için kullanıyorsanız LinkedIn gizlilik ayarlarınız son derece önem kazanıyor.
Sağ üst köşedeki Ben> Ayarlar ve Gizlilik> Gizlilik bölümüne giderek LinkedIn‘deki gizlilik ayarlarını açtığınızda , aşağıdaki bölümleri görürsünüz:
Diğerleri profilinizi ve ağ bilgilerinizi nasıl görür: Bu profilinizde hangi bilgilerin görünür olduğunu ve kimlerin görebileceğini kontrol etmenizi sağlar.
Diğerleri LinkedIn faaliyetlerinizi nasıl görüyor: Bu çevrimiçi durumunuz ve profilinizdeki değişiklikler gibi yerinde etkinliğinizin görünürlüğünü değiştirmenizi sağlar.
LinkedIn size ait verileri nasıl kullanıyor: Bu LinkedIn’in verilerinizi nasıl kullandığını ve başkalarıyla paylaşmasını yönetmenize olanak tanır.
İş arama tercihleri: Bu LinkedIn’de iş arama, özellikle iş arama durumunuzun işverenler için görünürlüğünü yönetmenizi sağlar.
Engelleme ve gizleme: Bu yayınlarınızı kimlerin görebileceğini değiştirmenize ve belirli kişileri tamamen ağınızdan engellemenize olanak tanır.
Profil görünürlüğü
Profil görünürlüğünüzü yapılandırmayla ilgili iki temel bölüm olan, “Başkalarının Profilinizi ve Ağ Bilgilerinizi Nasıl Gördüğü” ve “Engelleme ve Gizleme” dir.
“Diğerleri profil ve ağ bilgileriniz nasıl görüyor” bölümünde profilinizi, bağlantılarınızı, ilgi alanlarınızı, soyadınızı ve çalıştığınız kuruluşu kimlerin görebileceğini özelleştirebilirsiniz. Buradaki en temel ayar, LinkedIn‘e giriş yapmayan kişiler tarafından görülebilecek bilgi ayarlarını sınırlayan “Genel Profilinizi Düzenlerin” bölümüne tıklayın,
Açılan Profilinizin hemen sağ tarafında yer alan “Görünürlüğü Düzenle” bölümünde “Genel Profilinizin Görünürlüğü” kısmını Açık yapın, böylelikle Profilinizin, LinkedIn‘de oturum açmamış kişiler tarafından görülebilir, profilinizin arama motorlarında, rozetlerinizi ve Outlook gibi izin verilen hizmetlerlerde görünebilir kılar, eğer görünmek istemiyorsanız burayı kapalı yapmanız gerekir.
“Engelleme ve Gizleme” alanında, siteden kimi engellediğinizi görebilirsiniz. Engellediğiniz hesaplar profilinizi göremez. Bu bölümün altında, sitede hangi hesap türlerini takip edebileceğinizi de seçebilirsiniz. Biri sizi takip ettiğinde, herkese açık güncellemelerinizi ve yayınlarınızı görebilir.
Profil Resmi Görünürlük
Hesap > Site Tercihleri >Profil Fotoğraflarınızı Görüntülüme bölümünde prfil fotoğrafını kimlerin görebileceğini seçebilirsiniz.
Hikaye Seçenekleri
Yapılandırılabilecek bir sonraki ayar ise, “Başkalarının LinkedIn Etkinliğinizi Nasıl Gördüğü” bölümündeki etkinliğinizin sitedeki görünürlüğüdür.
LinkedIn, diğer sosyal medya sitelerinin aksine, kullanıcıların profillerini kimin ziyaret ettiğini görmelerini sağlar. Bunu, diğer insanların hesaplarına göz attığınızda anonim hale getirebileceğiniz “Profil Görüntüleme Seçenekleri” ile değiştirebilirsiniz . Bununla birlikte, bu özelliğe geçmek, LinkedIn Premium’a yükseltme yapmadığınız sürece sayfanızı kimin ziyaret ettiğini görmenizi de engeller.
Varsayılan olarak, LinkedIn yeni bir işiniz veya iş yıl dönümünüz olduğunda ağınızı bilgilendirir. “İş Değişikliklerini Paylaş…” seçeneğine gidip geçişi “Hayır” olarak değiştirerek bunu devre dışı bırakabilirsiniz.
Ayrıca, sitede etkin olduğunuzda kimlerin görebileceğini de değiştirebilirsiniz; bu, genellikle adınızın yanındaki yeşil bir daire ile gösterilir. “Aktif Durumu Yönet” altında, çevrimiçi olduğunuzda herkesin, hiç kimsenin veya yalnızca bağlantılarınızın görüp göremeyeceğini seçebilirsiniz.
İş arama tercihleri
Sitede iş bulabilmenin bir yolu, ana sayfadaki “İşler” bölümünde bulabileceğiniz bölgenizdeki, alanınızdaki ve uzmanlık seviyenizdeki mevcut fırsatlara bakmaktır. Diğer yol, işlerin size gelmesine izin vermektir. İşverenler, LinkedIn‘i yeni iş fırsatlarına açık olan yetenekli kişileri bulmak için sıklıkla kullanırlar.
Bunu yapılandırmanın en temel yolu mevcut kullanılabilirlik durumunuzu değiştirmektir. “İşverenlerin Fırsatlara Açık Olduğunu Bilmesini Sağlayın” ayarını Evet olarak değiştirirseniz, işe alım kriterlerine uymanız durumunda işe alım yapanların yaptığı aramalarda görünürsünüz.
Bu bölümün altında aşağıdaki ayarları da yönetebilirsiniz:
Uygula’yı tıkladığınızda profilinizi paylaşma: Bir işe başvurduğunuzda, site dışı bir işe alım sayfasına yönlendirilebilirsiniz. Bu seçenek açıldığında, LinkedIn profiliniz, yönlendirilseniz bile işverenle paylaşılır.
Uygulama ayarları: LinkedIn’in yerleşik uygulama özelliğini kullanan bir işe başvurduğunuzda, bu bilgilerin gelecekteki iş uygulamaları için kaydedilip kaydedilmeyeceğini seçebilirsiniz.
İş uyarıları oluşturduğunuz şirketlere gösterilecek ilgi: İş uyarıları ayarladığınız şirketlere görünüp görünmediğinizi değiştirir. Bir işveren için şirket profili sayfasında iş uyarısı ayarlayabilirsiniz.
Umarım bu yazım size LinkedIn Gizlilik Ayarlarınızı Yönetme için hızlı bir bakış sağlamıştır. Herhangi bir sorunuz varsa, yorum bırakmaktan çekinmeyin.