Ethernet Kablosu Kaç Metre Olabilir?

İster tüm evinizi kablolamak isteyin, ister sadece yan odaya bir kablo döşemek isteyin, Ethernet kablo uzunluk limitlerini ve bağlantı sorunları riskine karşı merak ettikleriniz ve bilmeniz gerekenler.

Ethernet Kablo Uzunluğu Önemli mi?

Ethernet kablosu, bilgisayarınızı fiziksel olarak internete veya yerel alan ağına bağlamanızı sağlar . Veri paketlerini içeren bir elektrik sinyalini bir uçtan diğerine iletmek için bakır teller içerir. Ancak sinyal bakırdan geçerken direnç nedeniyle bozulur. Sonuç olarak, tüm Ethernet kablolarının bir maksimum mesafe sınırı vardır.

Ethernet kablosunu sınırından daha uzun bir mesafe boyunca çalıştırırsanız, bağlantı hızının düştüğünü fark edeceksiniz . Bazen, kablo sınırdan çok daha uzun olduğunda, bağlantı kaybı bile yaşayabilirsiniz.

Bir Ethernet Kablosunun Maksimum Uzunluğu

Ethernet kabloları , veri aktarım hızı da dahil olmak üzere yeteneklerini ve özelliklerini tanımlayan kategorilerine göre ayrılır . Örneğin, Kategori 5 (Cat-5) kabloları 100 Mbps‘ye kadar veri aktarım hızlarını destekleyebilir. Benzer şekilde, bir Cat-5e kablosu 1000 Mbps‘ye kadar hızları sürdürebilir.

Ancak, farklı yeteneklerine rağmen, kategorilerine bakılmaksızın hemen hemen tüm Ethernet kabloları, nominal hızları için aynı maksimum 100 metre uzunluğa sahiptir. Ethernet kabloları, paraziti azaltmak için daha iyi yalıtıma ve daha fazla bükülme veya karışmayı azaltmak için bir spline gibi daha katı malzemeye sahiptir. Ek olarak, daha yüksek kategorideki kablolarda daha kalın veya daha düşük ölçülü teller kullanılır. Direnç, bir iletkenin kalınlığıyla (Ethernet kablolarında bakır) ters orantılı olduğundan, daha kalın veya daha düşük ölçülü teller, daha ince tellerden daha az dirence sahiptir.

Windows Yönlendirme Tablosuna Static TCP/IP Yolu Nasıl Eklenir

Windows 10’da Wi-Fi Hotspot Nasıl Yapılır?

Bir Cihazın IP Adresini, MAC Adresini ve Diğer Ağ Bağlantı Ayrıntılarını Nasıl Bulunur?

Ethernet kablosu uzunluk sınırının üç ana istisnası vardır: Cat-6, Cat-7a ve Cat-8. Genel olarak, yine de, yalnızca Cat-6 için plan yapmanız gerekir. Cat-7a kabloları özel bir standardı temel alır, bu nedenle bunlarla karşılaşmanız pek olası değildir ve Cat-8 kabloları yalnızca veri merkezlerinde ve diğer yüksek bant genişliğine sahip kurulumlarda kullanılır.

Cat-6 Ethernet kabloları 100 metreye kadar 1Gbps veri hızlarını destekleyebilirken, yabancı akım atmosferine bağlı olarak yalnızca 37-55 metreye kadar 10Gbps hızlar sağlayabilir. Yabancı parazit, bir Ethernet kablosu bir veya daha fazla sinyal taşıyan kabloyla birlikte çalıştığında ortaya çıkan elektromanyetik gürültüdür.

Cat-7a kabloları yalnızca 50 metreye kadar 40Gbps hızları destekleyebilir ancak 100 metreye kadar 10Gbps için uygundur. Son olarak, Cat-8 kabloları, nominal hızları için maksimum 30 metre uzunluğa sahiptir.

Ethernet kablolarının uzunluk sınırı hakkında hatırlanması gereken bir şey daha, Ethernet kanalının tüm uzunluğunu ifade etmesidir . Kanal, esasen, bir yönlendiriciden, hub’dan veya bilgisayar, oyun konsolu veya TV gibi bir aygıta gelen bir kablonun eksiksiz uçtan uca bağlantısıdır. Dolayısıyla, rj45 jakları ve patch kablolar ile kalıcı bağlantılar kullanırsanız, patch kabloların ve bağlantının toplam uzunluğu sınırdan fazla olamaz.

Ethernet Kablosu Uzunluk Sınırını Atlayabilir misiniz?

Ethernet kabloları maksimum 100 metre uzunluğunda olabilir, ancak bu, bir ağın boyutunu sınırlamanız gerektiği anlamına gelmez. Ethernet bağlantısının uzunluğunu uzatmak için bir Switch kullanabilirsiniz . Daha uzun mesafeler kat etmesine yardımcı olmak için veri sinyalini güçlendirerek yeniden üretir.

Ethernet kablolarının maksimum uzunluğu olsa da, Ethernet kablolarının 10-20 metreyi geçme olasılığı düşük olduğundan, çoğu normal tüketicinin bu konuda endişelenmesine gerek kalmayacak. Ancak çok büyük bir mülkünüz varsa ve uzun mesafeler için Ethernet kabloları çalıştırıyorsanız, performans sorunlarından kaçınmak için uzunluk sınırlarını göz önünde bulundurmak önemlidir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir