...

Geçmişten Günümüze Windows İşletim Sistemi Sürümleri

Microsoft Windows ilk sürümünü Windows 1.0’ı 20 Kasım 1985 de duyurdu, teknoloji tarihine ışık tutacak bu duyuru şuan bile Windows 1.0 ın izlerini taşıyan Windows 10 sürümüne kadar gelişmeler kaydedecekti, Windows’un bu sürümü ile birlikte, Microsoft’ta grafik görünümlü kullanıcı arabirimi (GUI) dönemi başlamıştı.

1985 yılında başlayan Windows için 33 yıl geriye gidelim ve ilk sürümlerinden günümüze uzanan yolculuğumuza bakalım.

1985: Windows 1.0

Windows 1.0 ile gelen en önemli yenilik grafik arayüzü, takvim, kart dosyası, not defteri, hesap makinesi, saat ve iletişim programları gibi sahip olduğu entegre yazılımlardı.

1987: Windows 2.0

Windows 2.0, Word ve Excel’in ilk sürümlerini getirmişti.  Intel 286 işlemcinin gelişmiş işlem hızından, genişletilmiş bellekten ve Dinamik Veri Alışverişi (DDE) kullanarak uygulamalar arası iletişim özelliklerinden yararlanıyordu. Windows 2.0 sürümünde VGA grafik standardı desteği de bulunuyor ve kullanıcılara pencereleri birbiri üzerine koyabilme, ekran düzenini ayarlayabilme ve klavye bileşimlerini kullanarak Windows işlemleri arasında hızla geçiş yapabilme olanağı tanıyordu.

1990: Windows 3.0

Microsoft’un ilk önemli bilgi işlem platformu 32 bitlik performans ve gelişmiş grafikler sunarken, güçlendirilmiş Intel 386 işlemciye tam destek veriyordu. 386 işlemcisini kullanan bilgisayarlar modası da, yeni özellikler ve işlevler sunan Windows 3.0 sürümünün geniş kitlelere yayılmasına yardım ediyordu. Bu özellikler arasında aşağıdakiler sayılabilir:

Program Yöneticisi, Dosya Yöneticisi ve Yazdırma Yöneticisi
• Takılabilir sanal aygıt sürücülerine (VxD’ler) sahip tamamen yeniden yazılmış
uygulama geliştirme ortamı, genişletilmiş bellekle çalışan uygulamalar için destek,
gerektiğinde kullanılabilecek MS-DOS çoklu işlem özelliği.
• Geliştirilmiş bir grup Windows simges

1993: Windows for Workgroups 3.11

Windows 3.1, Windows for Workgroups 3.11 ikilisi çalışma grubu kavramını ve etki alanı ağ desteğini getirdi. İlk defa olarak Windows bilgisayarları ağ özelliklerine sahip hale geldi ve yeni ortaya çıkan istemci/sunucu bilgi işlemciliğindeki gelişimin tamamlayıcı bir parçası oldu. Windows for Workgroups ürünü yerel alan ağlarında (LAN), bağımsız bilgisayarlarda ve dizüstü bilgisayarlarda kullanıldı. Kurumsal kullanıcıların ilgisini çeken özellikler getirdi. Örneğin, merkezi yapılandırma ve güvenlik, önemli ölçüde geliştirilmiş Novell NetWare ağ desteği ve uzaktan erişim hizmeti (RAS). Windows for Workgroups ayrıca Microsoft’un yeni 32 bitlik dosya sisteminin üstün performansını da sunuyordu.

1993: Windows NT 3.1

27 Temmuz 1993 tarihinde Microsoft Windows NT® sürümünün piyasaya çıkması Microsoft için önemli bir kilometre taşı oldu. Bu sürüm, Microsoft’un 1980’li yılların sonlarında sıfırdan başlayarak gelişmiş bir işletim sistemi kurulumu yolundaki projesini tamamlıyordu. Sürüm piyasaya çıktığı gün Microsoft’un başkanı Bill Gates “Windows NT, şirketlerin bilgi işlem gereksinimlerini karşılamada köklü bir değişikliği temsil etmektedir” diyordu.

 

1993: Windows NT Workstation 3.5

İş odaklı geliştirilen Windows NT’nin ikinci sürümü olan Windows NT 3.5, güvenlik ve dosya paylaşımı odağında yenilikçi fikirler ile geliyordu.

1995: Windows 95

Windows 95, Microsoft’un mevcut üç genel amaçlı masaüstü işletim sisteminin (Windows 3.1, Windows for Workgroups ve MS-DOS) takipçisiydi. Windows 95’te, yerleşik Internet desteği için bütünleşmiş 32 bitlik bir TCP/IP yığını, çevirmeli ağ ve kullanıcıların donanım veya yazılım kurma işlemini oldukça kolaylaştıran yeni Tak ve Kullan özelliği bulunuyordu.

1996: Windows NT Workstation 4.0

Microsoft’un bu ticari masaüstü işletim sistemine terfi etmesi ileri düzeyde bir kullanım kolaylığı ve basitleşmiş bir yönetim olanağı sağlarken, daha yüksek bir ağ verimi ve intranetlerin geliştirilmesi/ yönetilmesi için gerekli araçları getirdi. Windows NT Workstation 4.0 sürümünde sevilen Windows 95 arabirimi kullanılırken, ürün gelişmiş bir ağ desteği sağlıyor, Internet ve kurumsal intranetlere erişimi güvenli ve kolay hale getiriyordu. Microsoft 1998 Ekim’inde yaptığı açıklamada, Windows NT’nin artık “NT” harflerini taşımayacağını, işletim sisteminin bundan sonraki gelişmiş sürümünün Windows 2000 adını taşıyacağını duyuruyordu.

1998: Windows 98

Windows 95’in başarı üzerine performansı ve donanımsal desteği artırmak adına geliştirilen Windows 98, web deneyimine odaklanan ilk sürüm oldu. Active Desktop, Outlook Express, Frontpage Express, Microsoft Chat ve NetMeeting uygulamaları Windows 98 ile hayatımıza girdi. Ayrıca Windows 98SE (Second Edition) sürümü ile donanımsal destek artırıldı.

1999: Windows 98 Second Edition

Microsoft Windows 98 SE (ki bu şekilde kısaltılarak kullanılmaya başlandı), Windows 98’in bir üst şekliydi. Tüketicilere, donanım uyumluluğu ve Internet ile ilgili gelişmiş, zengin özellikler sundu.

2000: Windows Millennium Edition (Windows Me)

Windows Me sürümü; müzik, görüntü ve ev ağı konusunda tüketicilere çeşitli yenilikler sunarken, güvenilirliğini sağlamlaştırdı. Sistem Kurtarma işlevi bilgisayarda bir sorun çıktığında, kullanıcıların bilgisayar yazılım yapılandırmasını sorun çıkmadan önceki durumuna geri döndüre bilmelerine olanak verirken, Windows Movie Maker işlevi kullanıcılara, evde çektikleri görüntüleri sayısal olarak düzenleyip kaydedebilmelerini ve başkalarıyla paylaşabilmelerini sağlayan araçlar sunuyor, Microsoft Windows Media™ Player 7 teknolojileri kullanıcıların sayısal çoklu ortam öğelerini kolayca bulup düzenleyebilmelerine, oynata bilmelerine olanak  ağlıyordu.

2000: Windows 2000 Professional

İş odaklı geliştirilen Windows 2000, Windows NT temel alınarak geliştirilmişti. Güvenlik nitelikleri ile öne çıkan işletim sistemi, DLL ön belleği ve donanımlar için tak – çalıştır özelliği ile fark yaratmıştı.

2001: Windows XP

Microsoft’un 2000 ve Millenium sürümlerinde yaşadığı başarısızlığa karşı sıkı bir çalışma neticesinde ortaya çıkardığı Windows XP, Windows 2000 gibi NT temelliydi. Yeni dosya güvenliği yapıları, tak – çalıştır özellikleri ve modern arayüzü, bugünkü anlamda kişisel bilgisayar ortamının temellerini oluşturuyordu. Nitekim Microsoft’un da en uzun soluklu işletim sistemi oldu.

2001: Windows XP Professional

Windows XP Professional sürümü Microsoft Windows NT teknolojisinin sağlam geçmişinden yararlanmaktadır: üstün işletim sistemi performansı, gerektiğinde
kullanılabilecek çoklu işlem, hata toleransı ve sistem belleği koruması. Windows XP Professional, yeniden tasarlanmış bir arabirim sunarken ve hem ticari, hem
de ileri düzeyde ev kullanımı için özellikler (Uzak Masaüstü, şifreleme dosya sistemi, sistem geri yükleme ve gelişmiş ağ özellikleri) ile birlikte önemli yenilikler de (kablosuz 802.1x ağ işlemi desteği, Windows Messenger mesaj programı, Uzaktan Yardım, Sistem Geri Yükleme özelliği) içermektedir.

2001: Windows XP Home Edition

Windows XP Home Edition, sık kullanılan özelliklere erişimi kolaylaştıran, basitleştirilmiş bir görsel tasarıma sahiptir. Ürün ev kullanıcılarına yönelik olarak Ağ Kurulum Sihirbazı, Microsoft Windows Media™ Player ortam yürütücüsü, Windows Movie Maker film düzenleyicisi ve gelişmiş sayısal fotoğraf işleme özellikleri gibi birçok yenilik sunmaktadır.

2007: Windows Vista 

Tarihin en başarısız Windows sürümlerinden olan Vista, altı yıllık geliştirilme sürecine rağmen adeta özellikle donanım – yazılım dengesi iyi kurulmadığı için ölü doğmuş oldu. Sadece çok çok iyi donanıma sahip sistemlerde iyi çalışan Vista, Aero adı verilen kullanıcı arayüzü ile güzel görünen ancak verimsiz bir sistem olarak tarihe gömüldü.

2009: Windows 7 

Vista’nın kötü imajını ortadan kaldırmak için gelen Windows 7, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye ve performansı artırmaya yönelik sunduğu gelişmeler ile en popüler Windows sürümlerinden biri oldu.

2012: Windows 8

17 yıldır Windows sürümlerinde hüküm süren başlat menüsünü ortadan kaldıran Windows 8, “metro-style” kullanıcı arayüzü, yenilenen masaüstü uygulamaları, dokunmatik ekran odaklı optimizasyonlar ile karşımıza çıkmıştı. Bu arada bu sürüm, ARM mimarisine de destek sağlıyor oluşuyla öne çıkmıştı.

2015: Windows 10

Başlat menüsüne yeniden hayat veren Windows 10, Cortana dijital asistan uygulaması, Microsoft Edge tarayıcı gibi yenilikler getirdi. Ayrıca hibrit laptoplar ve tabletler odağında yapılan düzenlemeler ile servis modeliyle ücretsiz sürüm yükseltme olanağının sunulması Microsoft’un değişen zamana ayak uydurma noktasında mecbur kaldığı hususlardı.

Kaynak: donanimhaber ve başkent üniversitesi

Meslek hayatım boyunca edindiğim bilgileri elimden geldiğince sizlerle paylaşacağım, bunun yanında güncel gelişmeler, Online eğitimler ve Pratik bilgileri vermeye devam edeceğim.
Cem BARUT

2 thoughts on “Geçmişten Günümüze Windows İşletim Sistemi Sürümleri”

  1. Mustafa Taşdemir

    Mükemmel Bir Bilgi , Sitede Çok İyi Sayenizde Öğretmenimin Verdiği Ödevi Ypatım Maalesef Başka Sitede Bu Kadar Ayrıntı Yok

Bir Cevap Yazın

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.